Hopp til hovedinnhold

Feirer rekordmange humanistiske organisasjoner

Humanistenes internasjonale paraplyorganisasjon IHEU har nå 153 medlemsforbund fordelt på 56 land.

Humanistbevegelsen har vokst jevnt og trutt siden stiftelsen av The International Humanist and Ethical Union (IHEU) i 1952. Da styret nylig ønsket fem nye humanistorganisasjoner velkommen, markerte det en ny milepæl med flere enn 150 medlemsorganisasjoner.

Gary McLelland - portrett– Dette er en stor prestasjon som vi inviterer alle humanister verden rundt til å være med å feire, sier IHEUs generalsekretær Gary McLelland til iheu.org.

Flere står opp for humanistiske verdier

Vår generalsekretær Trond Enger er glad for at humanister over hele verden velger å organisere seg.

– Det er viktig at vi er mange som står opp for humanistiske verdier, sier han.

Bare i Latin-Amerika har antall humanistorganisasjoner doblet seg i løpet av det siste året, fra sju til fjorten. Enger mener at det er positivt at den største veksten skjer nettopp i latin-amerikanske land.

Trond Enger - portrett– Flere land i Latin-Amerika har samfunn som bærer preg av tradisjon og religion, og som i flere tilfeller utfordrer likestilling og sentrale menneskerettigheter – deriblant kvinners rett til abort. Da er det ekstra viktig med motstemmer, sier han.

Hva gjør IHEU?

Organisasjonen ble grunnlagt i Amsterdam i 1952. IHEUs visjon er en humanistisk verden; en verden der menneskerettighetene respekteres og alle er i stand til å leve et verdig liv. De arbeider for å bygge og representere den globale humanistbevegelsen som fremmer humanistiske verdier over hele verden.

Hovedkontoret er i London, og IHEU har også representanter i ulike FN-komiteer og andre internasjonale organer. De forsøker å påvirke internasjonal politikk gjennom representasjon og informasjon, og gjennom å bygge et humanistisk nettverk.

IHEU kan nå feire 66 år med vekst, og har medlemsforbund i alle verdensdeler. I Afrika er det 19 organisasjoner som er medlem, og i India alene er det like mange.

Se interaktivt kart over alle medlemsorganisasjoner i IHEU


Graf over IHEUs medlemsvekst 1952-2018 (Illustrasjon: IHEU) Graf over IHEUs medlemsvekst 1952-2018. (Illustrasjon: IHEU)

– At vi vokser er et tegn på at vi beveger oss i riktig retning. Nå må vi sikre momentum og øke enda mer, sier Gary McLelland og oppfordrer engasjerte humanister til å gi en donasjon.

Du kan også støtte IHEUs arbeid for forfulgte humanister