Hopp til hovedinnhold

HEF hyllet fredsprisvinnerne

– Arbeidet til Murad og Mukwege redder liv og gir håp, sa Natalie Milde fra scenen. Se bilder!

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og den jesidiske menneskerettighetsaktivisten Nadia Murad fikk Nobels Fredspris 2018 for sitt arbeid for å bekjempe seksuell vold i krig og hjelpe ofrene.

Før årets fakkeltog gjennom Oslo sentrum samlet HEF-medlemmer seg til felles markering med suppe og pepperkaker på hovedkontoret.

Kan ikke slå blikket ned

– Årets fredspris retter søkelyset mot seksuelle overgrep som våpen i krig, og som del av folkemord. Det er en forbrytelse som står i sterk kontrast til menneskeverdet, og som er så vond å ta inn over seg at det er lettere å slå blikket ned. Men Denis Mukwege og Nadia Murad lot oss ikke gjøre det i dag, sa vår generalsekretær Trond Enger til de frammøtte.

Generalsekretær Trond Enger i fakkeltoget

– Gjennom vårt samarbeid med Norsk Folkehjelp har humanister i Norge fått kjennskap til de grusomme konsekvensene av seksuell vold i krig. Derfor er vi spesielt glade for at årets fredspris går til arbeidet for å bekjempe nettopp dette, forteller han.

Trond Enger og Didrik Søderlind: – Jesidienes situasjon har blitt en hjertesak for oss

Håp til jesidiene

HEF-frivillig Natalie Milde holdt appell på Jernbanetorget. I 2016 reiste hun til jesidiene i Irak, for å besøke prosjektene våre sammen med Ambassadørkorpset i Human-Etisk Forbund.

Natalie Milde holdt appell under fakkeltoget.

– Overalt hvor vi dro var det en person som ble nevnt igjen og igjen – og det var Nadia Murad. Nadia gir jesidiene håp. Håp om at deres lidelser ikke blir glemt, sa hun fra scenen foran tusenvis av frammøtte.

– Krig skal ikke utkjempes på kroppene til kvinner og barn. I en mørk virkelighet er årets fredspris et lysglimt. Arbeidet til Nadia Murad og Denis Mukwege redder liv og gir håp. Så la oss heve faklene våre til ære for dem – og i kamp mot voldtekt som våpen, avsluttet hun til stor applaus.

Les hele Natalies appell på Dagbladet.no

Bilder fra fakkeltoget

HEF-samling før fakkeltoget– Fantastisk å treffe så mange medlemmer i Human-Etisk Forbund, sa Trond Enger til de mange frammøtte på samlingen før fakkeltoget.

Gruppebilde med HEF-medlemmer Det var mange humanister som ønsket å hylle fredsprisvinnerne.

Tenning av fakler. Det ble meldt om rekordoppmøte under fakkeltoget, og arrangørene gikk tomme for fakler.

Fakkeltog oppover Karl Johans gate.Det var et spektakulært skue med tusenvis av fakler oppover Karl Johans gate.

HEFs refleksvester hadde påskriften "Fordi alt vi har er hverandre"Refleksvestene våre var godt synlige i vintermørket.

Fredsprisvinnerne hylles foran Grand HotelNadia Murad og Denis Mukwege ble møtt med applaus, jubel og sang da de hilste fakkeltoget fra Grand Hotel.


Vi bidrar i arbeidet mot kjønnsbasert vold:

Støtt våre prosjekter i Irak og Rwanda

70 år med menneskerettigheter:
Selve grunnmuren i vårt humanistiske livssyn

Vil du støtte prosjektene i Irak og Rwanda?


Du kan bli fast giver med et månedlig beløp, eller gi en enkeltdonasjon. Støtten fordeles på prosjektene og går uavkortet til disse. Du kan også starte din egen innsamling eller sende Vipps til 2377.