Hopp til hovedinnhold

HEF-året 2018

Ny generalsekretær, medlem nr 90 000 og slutt på Kirkens registrering av udøpte barn.

2018 har vært et HEFtig år for alle oss som er involvert i Human-Etisk Forbund. Allerede i februar fikk vi ny generalsekretær, i mai konfirmerte vi flere ungdommer enn noen gang tidligere, og i høst passerte vi 90 000 medlemmer og fikk oppleve nok en rekordpåmelding for konfirmasjon.

Vi kunne feire 30 år med navnefest, 70 år med menneskerettigheter, og vi mottok den gode nyheten om at Kirken ikke lenger får registrere udøpte barn. Året ble avsluttet med en vellykket landskonferanse med humanister fra hele landet, og en storstilt feiring av Nobels fredspris. For å nevne noe.

Dette skjedde i 2018

Trond Enger - portrettTrond Enger ble ny generalsekretær

1. februar gikk Kristin Mile av etter 12 år som generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Inn kom Trond Enger, tidligere generalsekretær i Venstre.

Vår nye generalsekretær har satt sitt preg på organisasjonen fra første dag. Han har satt i gang flere prosesser for å gjøre forbundet bedre rustet for fremtiden, blant annet gjennom å samle fylkene i regioner.

Han har også markert seg som en tydelig stemme for humanistiske verdier og en sekulær samfunnsutvikling. Se flere av uttalelsene hans nedover i saken.

Konfirmant utenfor Bærum kulturhusRekordmange konfirmanter - igjen!

I fjor droppet vi brevet som tidligere har blitt sendt ut til alle landets 14-åringer, og erstattet det med en digital kampanje. Resultatet ble rekordpåmelding. I år hadde vi over 11 500 humanistiske konfirmanter – hele 18,4 prosent av årskullet!

Og neste år blir det enda flere. Over 12 000 ungdommer har meldt seg på til Humanistisk konfirmasjon 2019! Vi gleder oss til å feire ungdommen i fulle saler landet rundt til våren.

Susanne Skandsen og Trond EngerMedlem nr 90 000, landskonferanse og Humanistisk uke

I høst passerte forbundet 90 000 medlemmer, og det viste seg at selveste medlem nummer 90 000 var en journaliststudent i Volda, Susanne Skandsen.

Susanne ble invitert til landskonferansen i oktober, og tok også utfordringen med å lage en liten film om hvorfor hun meldte seg inn i Human-Etisk Forbund.

Landskonferansen 2018 var årets store happening, hvor humanister fra hele landet samlet seg for å diskutere utfordringene populisme, bioteknologi og humanismens stilling internasjonalt. Der lanserte vi også vår nye film om humanisme.

Humanistisk uke 2018 satte et ekstra søkelys på kritisk tenkning. Frivillige over hele landet gjorde en kjempeinnsats for å synliggjøre humanisme lokalt med spennende foredrag, filmvisninger, bokutstillinger, undringsløyper, filosofikafeer og mer.
 

SpedbarnKirken får ikke lenger registrere udøpte barn

Rundt 140 000 barn står registrert som såkalt tilhørige i Den norske kirkes medlemsregister. Human-Etisk Forbund har lenge jobbet for at myndighetene skal avskaffe denne ordningen, og 1. oktober ble vi "bønnhørt".

På grunn av endringer i Folkeregisterloven mistet alle tros- og livssynsamfunn tilgang til informasjon fra Folkeregisteret. Dermed mistet Kirken muligheten til automatisk å føre opp udøpte barn av kirkemedlemmer som tilhørige i sitt medlemsregister.

Trond Enger: - En seier for livssynfriheten og en styrking av barnas personvern
 

Trond Enger og Natalie Milde i fakkeltoget for fredsprisvinnerneFeiring av fredsprisen

Årets største feiring skjedde 10. desember. Da mottok Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels Fredspris 2018 for sitt arbeid for å bekjempe seksuell vold i krig og hjelpe ofrene.

For Human-Etisk Forbund var det en spesielt viktig og kjærkommen fredspris ettersom vi samarbeider med Norsk Folkehjelp for å bekjempe kjønnsbasert vold i Rwanda og Irak. Vi har vært spesielt opptatt av jesidienes situasjon, så det var en selvfølge for oss å delta i feiringen.

Trond Enger og Didrik Søderlind: – Jesidienes situasjon har blitt en hjertesak for oss
 

Demonstrasjon mot Saudi-ArabiaFelles front mot Saudi-Arabia

Samme dag som fredsprisutdelingen fylte menneskerettighetene 70 år. Dessverre er det dårlige kår for rettigheter som tros- og ytringsfrihet mange steder i verden. Vår internasjonale paraplyorganisasjon IHEU, som i 2018 passerte 150 medlemsorganisasjoner verden rundt, lanserte rapporten "Freedom of thought" under FNs generalforsamling i New York. I rapporten kommer Saudi-Arabia aller verst ut.

Også i Norge har Saudi-Arabia vært i hardt vær dette året, særlig etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi. HEF er en av flere organisasjoner som har krevd stans av eksport til det saudiske regimet, og sammen med Amnesty har vi demonstrert for løslatelse av samvittighetsfanger utenfor den saudiske ambassaden i Oslo.

Trond Enger: - Ytringsfrihet med livet som innsats
 

Navnefest på Gjøvik i 198830 år med navnefest

Det var foreldre på Gjøvik som tok initiativet til den aller første humanistiske navnefesten. Åtte foreldrepar med hvert sitt barn meldte seg på til seremoni i Gjøvik rådhus 6. august 1988, og HEF stilte opp.

Siden den gang har vi feiret over 40 000 navnebarn, og i dag ønsker forbundet over 2000 navnebarn velkommen til verden hvert år!

I 2018 fylte altså Humanistisk navnefest 30 år, og det ble behørig markert på Gjøvik og andre steder i landet.

30-årsjubileum for Humanistisk navnefest
 

Bryllup i radiostudioBryllup på direkten, "Parprat" og Pride

Kjetil og Iselin tok utfordringen vår på strak arm, og hadde direktesendt radiobryllup på selveste Valentinsdagen. Det var også hundrevis av andre par som valgte Humanistisk vigsel i 2018, og i august holdt vi faktisk 63 bryllup på én dag.

Programleder Marthe Sveberg intervjuet humanistiske ektepar om verdiene kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt i serien "Parprat". Vel verdt å se for alle som ønsker tips og tanker om hverdagskjærligheten!

Kjærligheten ble også feiret land og strand rundt med Pride. Vi gikk i Pride-paraden i Oslo med to "bruder" i front på en strålende sommerdag hvor hundretusenvis av mennesker malte byen i regnbuefarger. Også mange andre steder i landet var våre fylkes- og lokallag sterkt involvert i Pride-feiringene.

Tegning av Knut Arild Hareide (Illustrasjon: Egil Nyhus)KrF-frierier, ny abortkamp og skolegudstjenester

Det har vært et interessant år for de av oss som er opptatt av kristendommens plass i norsk politikk.

Med Kristelig Folkeparti i vippeposisjon har det vært frierier fra begge sider av den politiske aksen. Human-Etisk Forbund tar ikke stilling til hvilket veivalg KrF tar. Men vi er kritiske til at KrF kan få gjennomslag for særkrav som ikke er forenelige med humanistiske verdier.

Vi har allerede sett at Høyre har åpnet opp for endringer i abortloven, noe som førte til massive demonstrasjoner over hele landet.

I tillegg la regjeringen fram en nasjonal veileder for skolegudstjenester, hvor myndighetene åpenlyst anbefaler skolene å sende barna i kirken. Heldigvis stiller veilederen tre viktige forutsetninger for at gudstjenester kan avholdes.

I våres kom forslag til en ny lov for tros- og livssynssamfunn, noe HEF i utgangspunktet er positive til å få på plass. Men vår juridiske ekspert mener at forslaget bryter med både menneskerettighetene og Grunnloven. Norge fikk også kritikk i FN for å gi kristendommen forrang.

Trond Enger og felthumanist Ida Helene HenriksenPrestemonopolet går mot slutten

Samtidig er det gledelig å se at utviklingen innen offentlig livssynsbetjening sakte, men sikkert, beveger seg i riktig retning.

Trond Enger ga i høst honnør til Forsvaret for deres innsats for å gi tjenestegjørende humanister og andre et tilbud som tidligere har vært forbeholdt kristne. Norges første felthumanist er for alvor kommet i gang, og mye tyder på at det etter hvert vil bli flere felthumanister. Det nåværende Feltprestkorpset vil antakelig skifte navn til Forsvarets tros- og livssynskorps.

Selv om vi tidligere i år mistet Norges eneste sykehushumanist, er det nå mange prosesser, initiert av både HEF og andre, som peker mot en mer inkluderende praksis for livssyn i offentlige institusjoner.

 

Vi kommer tilbake med mer i 2019.

Og med "Din tanke er fri", fremført av HUM-korene på Operataket i Oslo, ønsker Human-Etisk Forbund alle våre medlemmer, frivillige og sympatisører et riktig god jul og et godt nytt år!