Hopp til hovedinnhold

70 år med menneskerettigheter

I dag feirer vi at er det 70 år siden menneskerettighetserklæringen ble vedtatt.

Den 10. desember 1948 ble Verdenserklæringen om menneskerettighetene lagt fram for FNs tredje generalforsamling i Paris. 48 land stemte for, åtte avsto fra å stemme og ingen land stemte mot.

Og med det var menneskerettighetene innført i verdenssamfunnet. Menneskerettighetserklæringen er oversatt til minst 370 ulike språk, og er ifølge Guiness rekordbok det dokumentet som er oversatt til flest språk.

Selve grunnmuren i vårt humanistiske livssyn

Human-Etisk Forbund og den internasjonale humanistbevegelsen har alltid støttet menneskerettighetene.

Trond Enger - portrett– Menneskerettighetene er selveste grunnmuren i vårt humanistiske livssyn. I humanismen er mennesket verdifullt simpelthen i kraft av å være menneske, sier vår generalsekretær Trond Enger.

Vi gjenfinner denne ideen i verdenserklæringen, som sier:

Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.

Viktige for hele verden

For verdenssamfunnet betyr menneskerettighetene at vi har en offisiell konsensus om de forpliktelser som stater har overfor sine borgere, og det ansvaret vi alle har mot hverandre.

For å feire 70-årsjubileet har IHEU, humanistenes internasjonale paraplyorganisasjon, fått sine ni styremedlemmer fra hele verden til å lese opp en artikkel hver på sitt eget språk. Blant styremedlemmene er Human-Etisk Forbunds tidligere generalsekretær Kristin Mile.

Se videoen fra IHEU øverst i saken.


Les FNs verdenserklæring om menneskerettigheter her