Hopp til hovedinnhold

Flere humanistiske konfirmanter enn noen gang

Aldri før har så mange 15-åringer valgt Humanistisk konfirmasjon.

Over 11 500 ungdommer konfirmeres humanistisk i løpet av våren og høsten 2018. Det tilsvarer 18,6 prosent av alle norske 15-åringer, og det betyr at det i år er flere humanistiske konfirmanter enn noen gang.

Trond Enger - portrettGeneralsekretær Trond Enger er strålende fornøyd med deltagelsen.

– Dagens informasjonssamfunn krever at ungdommer tidlig lærer seg å tenke kritisk og selvstendig. Våre kurs skal gi unge selvtillit til å ha egne meninger, pirre nysgjerrigheten deres og trene evnen til refleksjon, sier Enger.

Akershus øker mest

Det var størst fremgang i antall humanistiske konfirmanter i Akershus. Der økte andelen 15-åringer som velger Humanistisk konfirmasjon med over 3 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret.

Den største andelen humanistiske konfirmanter finner vi i Vestfold. Av 10 som fyller 15 år i 2018, vil nesten tre være humanistiske konfirmanter i dette fylket.

Tar opp viktige spørsmål med ungdom

Humanistisk konfirmasjon, tidligere kjent som borgerlig konfirmasjon, har eksistert siden 1951. Den gangen het kurset «Kurs i godt medborgerskap», og siden da har over 260 000 ungdommer blitt konfirmert.

Graf: antall humanistiske konfirmanter 1951-2018
Se større bilde

– Selv om kurset har endret seg med årene, er temaer som valg, kritisk tenkning og meningen med livet fortsatt like viktig for ungdommer å reflektere over.  I Humanistisk konfirmasjon får de sjansen til å diskutere disse spørsmålene med andre konfirmanter, sier Enger.

Han tror at flere nå velger Humanistisk konfirmasjon fordi kurset tar opp temaer de unge relaterer seg til.

– Konfirmasjon er for mange ungdommer et av de første viktige verdivalgene. I dag velger nesten hver femte 15-åring å konfirmere seg humanistisk. Det er fantastisk at så mange unge ønsker å bruke tiden sin på å diskutere og reflektere over verdier og etikk, identitet og menneskerettigheter, sier Enger.

Påmeldingsstart for 2019

Påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon 2019 åpner 28.-30. mai (se hvilken dato som gjelder for deg). Kurset er åpent for alle, uavhengig av livssyn.

Last ned pressemelding med fylkesvise tall (pdf)

Les mer om Humanistisk konfirmasjon