Hopp til hovedinnhold

Vil snakke om døden

Under Humanistisk uke 2017 vil vi få folk til å reflektere over døden, våre liv og hvordan vi påvirker andres hverdag.
Nyheter Humanistisk uke

Agnieszka Bryn - portrett– I år setter vi døden - og livet -  på agendaen, forteller Agnieszka Bryn, kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund.

– Humanismen har som utgangspunkt at vi er del av naturen, født frie og med samme menneskeverd og rettigheter, utstyrt med fornuft og samvittighet. Vi tror livet vi lever er det eneste vi har, derfor må vi bruke det godt. Det gir oss et ekstra ansvar, men også en frihet til å leve livet slik vi ønsker her og nå.

Rom for refleksjon

Mange opplever at hverdagene flyr forbi. At det er lite tid til å stoppe opp og reflektere over egne verdier og eget liv. Dette ønsker Human-Etisk Forbund å gjøre noe med. For femte året på rad arrangeres Humanistisk uke, en liten pause i hverdagen som gir rom for refleksjon.

I perioden 15. september til 1. oktober går nærmere 200 arrangementer av stabelen over hele landet. Flere hundre frivillige står på stand, arrangerer dødskafé, filosofikvelder, foredrag, debattmøter, konserter og undringsløyper for å få deg og meg til å stoppe opp og tenke.

Døden er en påminnelse om å leve

– Å snakke om døden kan høres litt spesielt ut, men det handler mest om de liv vi lever og de verdiene vi lever etter, om felleskap, samhold, omsorg og ansvar. Det er en stadig påminnelse om å ikke ta hverandre og muligheter vi har for gitt. Det er en påminnelse om å leve så gode liv som mulig, her og nå, sier Bryn.

Dødskafé i Eidsvoll under fjorårets Humanistisk uke. Dødskafé i Eidsvoll under fjorårets Humanistisk uke.

Human-Etisk Forbund jobber for et samfunn som i større grad gir rom for alle, og vi ser at våre humanistiske verdier i voksende grad også reflekteres i befolkningen. Vi tror på mangfold, på toleranse, på sannhet og på individets frihet og ansvar for å skape et godt liv for seg og sine.

– Vi synes ikke at religion skal gi noen privilegier. Vi ser at vi har kommet langt, men at det også er mange viktige saker som vi aldri må slutte å kjempe for. Samfunnet endrer seg ikke av seg selv, avslutter Bryn.


Vil du være med på Humanistisk uke 2017?
Finn arrangementer i nærheten av deg hos ditt fylkeslag!

Velg fylke og besøk fylkessiden