Hopp til hovedinnhold

– Vi må stå sammen om de viktige verdiene

Levi Fragell holdt en kraftfull appell om å forsvare grunnleggende verdier på tvers av livssyn. Se video!

Gjennom to og et halvt år har tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, møtt trofast opp på demonstrasjonene for Raif Badawi og andre samvittighetsfanger utenfor den saudi-arabiske ambassaden. (Med unntak av når han har reist til sydligere strøk for å pleie helsa.)

På dagens demonstrasjon hadde han et tydelig budskap i sin appell:

Medmenneskelighet og livssynsfrihet

– Gjennom disse årene har jeg festet meg ved et veldig spesielt og interessant forhold, nemlig at her, på denne plenen, treffer jeg både meningsfeller og motstandere på livssynsområdet. Men uavhengig av livssyn står vi sammen om meget viktige verdier i det norske samfunnet og globalt sett. Vi må stå sammen og kjempe for disse verdiene!

– To av disse verdiene betyr veldig mye akkurat her hvor vi står i dag. Den ene er medmenneskeligheten, omsorgen og omtanken for mennesker som lider vondt. Lidelser som til og med ender med henrettelser på grunnlag av en uakseptabel holdning til hva livssyn skal være. Den andre grunnen som gjør det så viktig for meg å komme hit, er at dette omfatter et av de aller viktigste prinsippene for en god verden, nemlig frihet til valg av livssyn. At dette prinsippet har vært tilsidesatt og brutt gjennom hele verdenshistorien er en av de største tragediene for vår kultur.

Vi kan trekke inn fra begge kanter og kjempe for det som virkelig betyr noe for at vi skal kunne ha et åpent og fritt samfunn.

– Og derfor står vi sammen, uavhengig av hva vi tror på, Gud eller ikke Gud, om disse verdiene. Og de må vi fremheve uansett hva vi ellers vil diskutere på livssynsfeltet. Det viser seg at vi kan trekke inn fra begge kanter og kjempe for det som virkelig betyr noe for at vi skal kunne ha et åpent og fritt samfunn, selv og for våre etterkommere.

Se hele appellen her:

Støtt Raif Badawi og andre samvittighetsfanger

Amnesty har arrangert jevnlige demonstrasjoner utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo siden januar 2015, til støtte for Raif Badawi og andre samvittighetsfanger i regimet.  Badawi var en sekulær blogger som nå har sittet fengslet i fem år for å ha forfektet sine meninger. Han er også dømt til tusen piskeslag.

Signér aksjonen for Raif Badawi på Amnesty.no

Hovedstyret og ansatte i Human-Etisk Forbund deltok i demonstrasjonen for Raif Badawi. Hovedstyret og ansatte i Human-Etisk Forbund deltok i demonstrasjonen for Raif Badawi.


Les også: