Hopp til hovedinnhold

Velger Humanistisk vigsel for verdier og fleksibilitet

735 par har giftet seg humanistisk i år. Muligheten til å selv bestemme rammene for vielsen er en viktig grunn for par som velger oss.
Nyheter Vigsel Medlemskap

Tale PleymFra nyttår er det kommunene, og ikke domstolene som tar over ansvaret for å tilby borgerlig vigsel. Seremonisjef Tale Pleym er spent på hvordan tilbudet til kommunene vil se ut, men har tro på at mange fortsatt vil velge Humanistisk vigsel. 

Personlig kontakt mellom vigsler og paret

Den største forskjellen mellom humanistisk og borgerlig vigsel er den tette kontakten mellom vår vigsler og brudeparet, forteller hun til Fri tanke.

– Vigsleren kommer hjem til brudeparet og snakker med dem både om hvem de er, hva de ønsker seg for fremtiden og hvorfor de har valgt Humanistisk vigsel. Vi krever at en av dem er medlem. Vigsleren vil også vektlegge likeverd, gjensidig respekt og andre sider ved humanismen. På bakgrunn av samtalen skriver vigsleren en personlig tale til brudeparet, og de vil i fellesskap planlegge seremonien, sier hun. 

At seremonien tar utgangspunkt i viktige humanistiske verdier som kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt, er og viktig for mange. Nettopp verdiene i vielsen spilte en stor rolle for to av årets ferske ektepar.

Tror på det humanistiske menneskesynet

– Vi tror på menneskesynet som humanismen representerer, hvor hver og en av oss må ta ansvar for egne valg og handlinger. Respekt, varme og inkludering er viktige elementer i humanismen og også i vårt liv sammen, forteller Monica Kvaal og Bjørn-Erik Kristiansen.

26. august giftet de seg i Tromsø og hadde planlagt vielse i fjæra. Da været ikke slo helt til og det var meldt regn, flyttet de seremonien innendørs i en flott barnehage med store vinduer ned mot havet.

Monica Kvaal og Bjørn-Erik Kristiansen

– Det beste med vielsen er å selv få bestemme vielsessted og legge rammen som vi selv ønsket. Med mange barn var det viktig at de fikk en funksjon og betydningsfull rolle under vielsen. Det ble en svært fin og rørende seremoni, akkompagnert av to lokale musikere.

Giftet seg i skogen

Også Sandra Skaflem Jorung og Erik Sigurd Pettersen ønsket seg en utendørs vielse da de giftet seg tidligere i år.

– Vi ønsket oss en fin seremoni, og en seremoni der det ble lagt vekt på gode og viktige verdier med fokus på det personlige heller enn det religiøse, forteller Pettersen.

Sandra Skaflem Jorung og Erik Sigurd Pettersen

Foto: Stan Serdjukov/Fotograf Tromsø

– Jeg tror vi begge er enige om at vielsen i skogen var det aller beste med dagen. Det gjorde et sterkt inntrykk å komme nedover stien til en ventende folkemengde, i helt fantastisk sommervær.

Rørende når paret åpner seg

Å være den som står for vielsen av to som elsker hverandre er en krevende, men takknemlig oppgave. Stjørdalens Blad intervjuet tidligere Miss Universe Mona Grudt om valget hun har tatt om å bli vigsler for HEF. Det var opplevelsen hun hadde som gjest i en Humanistisk vigsel som gjorde at hun fikk lyst til å ta på seg vervet selv. Det har hun ikke angret på.

– Det som er mest rørende når jeg står der foran parene og vier dem, er at jeg da kjenner historien deres, siden jeg har møtt dem både en og to ganger før vielsen. Innen da har vi samarbeidet om innholdet i seremonien og hørt sterke kjærlighetserklæringer, så det er en nydelig reise å ta del i, sier hun.

Faksimile Stjørdalens Blad

 Faksimile Stjørdalens Blad, 19.10.2017