Hopp til hovedinnhold

Over 11 000 konfirmanter - for første gang!

Hele 18,2 prosent av landets 14-åringer velger Humanistisk konfirmasjon i 2018, og det er ny rekord.

Påmeldingsfristen til Humanistisk konfirmasjon 2018 gikk ut 1. oktober, men det er fortsatt mulig å melde seg på noen steder.

Samtidig med at fristen gikk ut, ble det også klart at det neste år blir flere humanistiske konfirmanter enn noen gang, både i antall og i prosentandel. 11 288 ungdommer er påmeldt til kursene, og med en andel på 18,2 prosent vil det si at nesten hver femte 14-åring i Norge skal stå til Humanistisk konfirmasjon neste år.

Takker lokallagene

Siri Sandberg - portrett– Det er utrolig gøy for oss som jobber med dette å se at enda flere ungdommer velger Humanistisk konfirmasjon. Vi mener jo selv at det et veldig godt tilbud til unge mennesker, med både et lærerikt og spennende kurs og en høytidelig seremoni, sier konfirmasjonsansvarlig Siri Sandberg.

Hun ser den økende påmeldingen som del av en trend. En lang periode lå andelen humanistiske konfirmanter stabilt på mellom 15 og 16 prosent av årskullene. Men i 2016 valgte hele 16,8 prosent å konfirmere seg humanistisk, og i år var det 17,3 prosent.

Sandberg mener utviklingen først og fremst skyldes at lokallagene gjør en strålende jobb med å gjennomføre gode kursopplegg, og ikke minst å lage minneverdige seremonier.

– I tillegg har mange lokallag vært aktive for å synliggjøre sitt tilbud, og har hengt opp plakater, delt ut flyers og informert på andre måter. Det er også ansatte i fylkene og frivillige som har gjort en stor innsats for å sørge for at alle som ønsker det skal få plass på kurs, blant annet med å sette opp flere kurs enn det som opprinnelig var planlagt.

Over 350 000 videovisninger på Facebook

Det var knyttet ekstra stor spenning til årets konfirmasjonspåmelding, ettersom Human-Etisk Forbund ikke sendte ut det tradisjonelle informasjonsbrevet til alle 14-åringer i Norge. Bakgrunnen er at Stortinget har vedtatt ny folkeregisterlov. Selv om lovendringen ikke ville vært gjeldende før neste år, valgte forbundet å ta grep allerede i år.

Agnieszka Bryn - portrett– Vi var veldig spente i våres, siden vi har valgt å kutte ut informasjonen vi pleide å sende i posten til alle 14-åringer og erstatte det med en digital kampanje, sier kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn.

I år ble det informasjonsbrevet byttet ut med en animasjonsfilm som henvender seg til unge og forklarer hva Humanistisk konfirmasjon går ut på. Filmen er nå sett 341 000 ganger på Facebook, i tillegg til 17 000 ganger på YouTube. En annen video fra kurs med humanistiske konfirmanter er sett 12 600 ganger på Facebook.

– Digitale kanaler gir oss mulighet til å snakke direkte til de som er målgruppen, til foreldrene og ungdommene. Samtidig er tilbudet godt kjent fra før, vi vet at over 250 000 ungdommer har hatt humanistisk (tidligere borgerlig) konfirmasjon siden oppstarten i 1951, sier Bryn.

Se konfirmasjonsfilmene på YouTube

Den store pågangen gjør at vi trenger flere kursledere til Humanistisk konfirmasjon - noe for deg?