Hopp til hovedinnhold

– Vi har helt fantastiske ungdommer

Kursleder Linda gruer seg innimellom til å håndtere en ny gruppe humanistiske konfirmanter. Men så møter hun dem…

Linda Rønold Nord er en engasjert person. Som medlem av Human-Etisk Forbund, politisk interessert siden ungdomsårene og med utdanning innen velferdsforvaltning, har hun sosialdemokratiet og verdispørsmål i ryggmargen.

Nå bruker hun engasjementet sitt til å hjelpe ungdom på veien mot å bli reflekterte samfunnsborgere, gjennom å være kursleder for Humanistisk konfirmasjon i Oslo.

Morsomt å se utviklingen hos konfirmantene

Etter tre år med konfirmasjonskurs er hun ikke i tvil om hva som er det beste med "jobben".

Linda Rønold Nord - portrett– Det beste med å være kursleder er alle de flotte ungdommene, de er helt suverene, alle sammen. Det er helt fantastiske ungdommer vi har, det må jeg si. Mye bedre enn da jeg var ung, flirer hun.

Linda innrømmer at hun før hver kursstart lurer på om hun orker å hanskes med en ny gruppe på 15 ungdommer, men det går raskt over.

– Jo, jeg gruer meg litt. Men så går det bare noen få minutter av første kursmøte før godfølelsen kommer. Åhh, de er så gode! De er jo bare 14-15 år, men de er allerede reflekterte og de har hjertet på rett plass. Og de har så mange gode tanker.

– Jeg synes det er veldig morsomt å se utviklingen fra de begynner et kurs til de er ferdige, for det skjer noen ting. Det får jeg ofte høre fra foreldre, at de skjønner at det skjer noe "oppi her", og det er veldig morsomt.

Hun husker spesielt en kurskveld, etter at kritisk tenkning var tema kvelden før, hvor en av ungdommene rekker opp hånda og spør "Hvordan kan vi vite at det du sier er sant?"

– Da tenkte jeg YES, noe har gått inn!

Den ultimate testen

Linda tok selv initiativ til å ta med seg en konfirmantgruppe på dagstur til Utøya, et sted hun selv har sterk tilknytning til. I det nye læringssenteret på øya fikk ungdommene mulighet til å reflektere rundt kurstemaene i en helt spesiell setting.

– Grunnleggende verdier i livet blir veldig synlige der ute. Spesielt fordi det var ungdommer, som var om lag like gamle som konfirmantene, som var der fordi de ville forandre verden. Det tror jeg er ganske sterkt for konfirmantene når det synker inn.

Konfirmanter ved minnesmerket på Utøya.Konfirmanter ved minnesmerket på Utøya.

Hun mener Utøya går rett inn i kjernen av temaer som demokrati, menneskeverd, ytringsfrihet og ekstremisme. Og hun opplevde at konfirmantene reflekterte mye, både under og etter besøket.

– I kurset snakker vi mye om etikk, hva som er riktig og ikke riktig. Og vi snakker om hvorvidt alle mennesker er like mye verdt, uansett hva de har gjort. Dette er jo på mange måter den ultimate testen; er terroristens liv like mye verdt som alle andres? Det er jo et kjempevanskelig spørsmål, også for voksne, utdannede og oppegående mennesker. For ungdommene blir det et nytt bevis på at det er så mange spørsmål i verden som det ikke finnes klare ja- eller nei-svar på.

Får sette sitt preg på kurset

Linda opplever at hun står ganske fritt til å sette sitt preg på kurset og påvirke opplegget, noe Utøya-besøket er et synlig bevis på.

– Vi har jo noen temaer som er obligatoriske. Vi skal igjennom kritisk tenkning, humanisme, etikk og menneskerettigheter. Og så kan vi velge utover det. Noen velger rus, noen velger seksualitet, og andre velger andre temaer.

Linda har selv hatt Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom på besøk i sine kurs, som forteller om flyktninger og fordeling i verden, og holder rollespill med konfirmantene. Andre har invitert Skeiv Ungdom til å holde foredrag.

– Det er jo ikke slik at de skal sitte igjen med akkurat den og den kunnskapen, dette er et utviklingskurs. Målet er å få konfirmantene til å tenke og reflektere, og hvis de har tenkt noen nye tanker så er jeg fornøyd. Det er det viktigste, sier Linda.

Vil du bli kursleder?