Hopp til hovedinnhold

Rekordtall for Humanistisk konfirmasjon

En rekordstor andel av norske 15-åringer vil gjennomføre Humanistisk konfirmasjon i 2017.

Konfirmasjonssesongen er godt i gang med kurs over hele landet, fra Mandal i sør til Svalbard i nord. I 2017 deltar hele 10 500 konfirmanter i Humanistisk konfirmasjon. Det tilsvarer 17,4 prosent av norske 15-åringer – den høyeste andelen noensinne.

Lene Mürer - portrettSeremonisjef i Human-Etisk Forbund, Lene Mürer, er strålende fornøyd med tallene.

– Det er fantastisk at så mange unge ønsker å bruke tiden sin på å diskutere og reflektere over temaer som etikk, identitet og menneskerettigheter, sier Mürer.

– I dagens informasjonssamfunn er evnen til å tenke kritisk og selvstendig viktigere enn noen gang, og det er nettopp det vi ønsker å formidle til ungdommene på kurs, fortsetter hun.

Nord-Trøndelag og Oslo øker mest

Det var størst framgang i antall humanistiske konfirmanter i Oslo og Nord-Trøndelag. Der økte andelen 15-åringer som velger Humanistisk konfirmasjon med over 3 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret.

Oversikten viser at Humanistisk konfirmasjon er aller mest populært i Vestfold. En fjerdedel av ungdommene som fyller 15 år i 2017 vil være humanistiske konfirmanter i dette fylket.

Godt kjent konfirmasjonstilbud

En fersk undersøkelse fra Norstat viser at tilbudet om Humanistisk konfirmasjon er godt kjent i hele landet. 9 av 10 har hørt om tilbudet, og 3 av 10 ville anbefalt Humanistisk konfirmasjon til sine barn.

– Humanistisk konfirmasjon har blitt et tilbud de fleste kjenner til. I løpet av de mer enn 60 årene Human-Etisk Forbund har holdt på med konfirmasjon, har dette blitt kjent som et seriøst og godt tilbud til ungdom. Det hjelper også at kurset vårt er åpent for alle, noe som kanskje senker terskelen hos mange for å melde seg på, sier Mürer.

Hun viser til at man ikke automatisk blir medlem i Human-Etisk Forbund av å velge Humanistisk konfirmasjon.


Påmelding til Humanistisk konfirmasjon 2018 åpner 3. mai