Hopp til hovedinnhold

Nordiske humanister ber Danmark avskaffe blasfemilov

De nordiske humanistorganisasjonene står samlet bak uttalelse mot blasfemiforbud.

Sju nordiske humanistorganisasjoner var nylig samlet til seminar i Helsinki. Der kom det sterke reaksjoner på nyheten om at Danmark benyttet blasfemiparagrafen til å tiltale en mann som satte fyr på Koranen.

Norge fjernet blasfemiparagrafen i 2015, samme året som Island. I Sverige ble loven om blasfemi opphevet allerede i 1949, selv om de hadde en bestemmelse om "fornærmelse mot religion" fram til 1970. Danmark, Finland og Færøyene har imidlertid fortsatt forbud mot blasfemi i sine lovverk. Disse paragrafene er stort sett sovende, men som saken i Danmark viser kan de vekkes til live.

– Blasfemi kan føre til dødsstraff i flere land i verden. Derfor er det viktig at alle de nordiske landene tar et klart og entydig standpunkt mot denne typen lovgivning. Vi trenger blasfemi som et middel til å kritisere religiøs makt, og det er ikke et demokratisk land verdig å ha særskilte forbud mot dette, sier styreleder i HEF, Tom Hedalen.

Han deltok på det nordiske møtet sammen med blant andre lederen av danske Humanistisk Samfund, Lone Ree Milkær. Milkær uttaler til Fritanke.no at hun tror den fellesnordiske uttalelsen har en sterkere betydning enn et enkeltstående dansk utspill ville hatt.

– Tradisjonelt har de nordiske landene stått sterkere når de har stått sammen. Så det har sterk signalverdi, sier Milkær.

Uttalelse mot blasfemilover

Følgende uttalelse ble vedtatt av de nordiske humanistorganisasjonene:


De nordiske humanistforbundene oppfordrer den danske regjeringen til å avskaffe §140 av den danske straffeloven.

Som humanister fastholder vi at både ytringsfrihet og tros- og livssynsfrihet må beskyttes til enhver tid.

Vi må ikke glemme at disse er rettighetene til mennesker, dvs. menneskerettigheter.

Lovverket bør beskytte den individuelle ytringsfriheten, så vel som enkeltpersoner mot hatytringer og hatkriminalitet.

Hatefulle og kritiske ytringer rettet mot ideer, religioner og ideologier bør bekjempes med ord og debatt, ikke lovgivning.

Enhver skal kunne kritisere alle synspunkter, selv om kritikken ikke er særlig høflig eller smakfull.

Som nordiske sekulære demokratier har vi en plikt til å si høyt og tydelig at det ikke er akseptabelt å straffe folk fordi de fornærmer guder eller religioner.

I andre deler av verden er dette straffbart med døden, og ved ikke å ta et standpunkt mot slike lover bidrar vi til å legitimere denne typen lovgivning.

Danmark, Finland og Færøyene opprettholder fortsatt blasfemilover og vi oppfordrer herved til opphevelsen av §140 i den danske straffeloven, samt blasfemilover i Finland og Færøyene.

  • Humanistisk Samfund, Danmark
  • Vapaa-ajattelijain Liitto ry - Fritänkarnas Förbund rf, Finland
  • Suomen Humanistiliitto, Finland
  • Humanisternä, Sverige
  • Human-Etisk Forbund, Norge
  • Si∂mennt, Island
  • Humanistafelag Føroya, Færøerne

Se den opprinnelige uttalelsen på engelsk (pdf)

Gruppebilde: nordiske humanister i Helsinki De nordiske humanistorganisasjonene var samlet i Helsinki denne måneden. Den danske lederen, Lone Ree Milkær, står fremst til høyre.