Hopp til hovedinnhold

Må samles i kampen mot ufrihet

Kjønnsbasert vold, sosial kontroll og kvinners rett til reproduktiv helse er viktige saker på den internasjonale kvinnedagen.

Kristin Mile - portrett– Vi kan ikke akseptere at religiøse argumenter og kulturelle normer brukes for å nekte kvinner den grunnleggende retten til selv å bestemme over sin egen kropp, sin egen fremtid og sine egne tanker, sier vår generalsekretær Kristin Mile.

Abortforbud er menneskefiendtlig praksis

Det totale abortforbudet i land med sterk katolsk innflytelse har fått mye oppmerksomhet etter at FN nylig fordømte forbudet og sammenlignet den med tortur. I flere land i Latin-Amerika er lovgivningen så streng at jenter og kvinner må fullføre graviditeten, selv om den er forårsaket av incest eller medfører stor risiko for mors liv og helse.

– Hvert år dør 47 000 kvinner i utrygge aborter. Å praktisere en lovgivning som totalforbyr abort i alle tilfeller er direkte menneskefiendtlig og må motarbeides, sier Mile.

Derfor er det positivt at Norge støtter den internasjonale kampanjen «She Decides» med 85 millioner kroner. Kampanjen er en reaksjon på at USAs president Donald Trump tidligere i år signerte en presidentordre som stanser pengestøtte til organisasjoner som veileder om abort.

– Bedre kunnskap om abort og tilgang til prevensjonsmidler redder liv. Det er bra at norske myndigheter viser hvor viktig dette arbeidet er, sier Mile.

Les mer om vårt syn på abort

Vold i religionens og kulturens navn

Fortsatt blir altfor mange kvinner utsatt for vold og undertrykkelse i religionens eller kulturens navn.

– Vi får ikke fred og demokrati uten at også kvinner får delta. Derfor samarbeider vi med Norsk Folkehjelp om prosjekter som i stor grad fokusere på kvinner og jenters rettigheter, sier Mile.

Jesidi-kvinner i Irak Jesidiene i Irak har vært utsatt for grusomme overgrep.

I Rwanda støtter vi arbeidet mot kjønnsbasert vold. Les mer og gi ditt bidrag

I Irak hjelper vi kvinner og jenter som har unnsluppet IS. Les mer og gi ditt bidrag

Må gjøre mer for å stoppe sosial kontroll

Det siste året har vi fått en tilvekst av flere modige stemmer i den norske offentligheten. Skamløse jenter krever å bli hørt og vil frigjøre seg fra den sosiale kontrollen fra religion, kultur og norsk offentlighet.

– Dette er viktige stemmer i debatten om å leve frie liv, om likestilling og menneskerettigheter. Dette bør vi alle lytte til. Vi har alle et ansvar for å støtte opp om verdier det må kjempes for – både i dag og alle andre dager, avslutter Mile.