Hopp til hovedinnhold

Avskaff blasfemilovene!

– Blasfemiforbud er en trussel mot ytringsfrihet og demokrati, og i verste fall mot liv og helse, sier generalsekretær Kristin Mile.

Stephen Fry - portrettDa blasfemianklagene mot den kjente komikeren og humanisten Stephen Fry nylig ble henlagt fordi ingen hadde blitt støtt, fikk det flere til å trekke på smilebåndet. Dessverre har slike lover langt større og mer alvorlige konsekvenser i andre deler av verden.

Truer demokratiet

Denne uken ble det også kjent at den kristne guvernøren i Jakarta, Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama, er dømt til to års fengsel etter å ha uttalt at Koranen ikke forbyr muslimer å stemme på ikke-muslimer ved valg. Purnama var favoritt til å vinne valget, og nå spekuleres det i om blasfemianklagene er politisk motivert.

– Blasfemiforbud hører ikke hjemme i et moderne samfunn. Ytringsfriheten er en grunnleggende verdi, og en forutsetning for et fungerende demokrati, sier Mile.

Farlig å fornærme feil religion

Flere land kriminaliserer ateisme og religionskritikk. IHEUs årlige rapport om tankefrihet viser at utviklingen går i feil retning

I tillegg til i Irland, finner vi blasfemiforbud i europeiske land som Danmark, Italia, Østerrike, Polen, og Hellas. Tyrkia og Russland bruker også sine blasfemiforbud aktivt. Men det er muslimske stater som har de hardeste straffene for blasfemi.

"Sovende" lover legitimerer forbud

Kristin Mile– At vestlige demokratier også har blasfemiforbud i sin lovgivning blir brukt til å legitimere forbud i land med langt strengere straffer enn her. Derfor må vi jobbe for å avskaffe all blasfemilovgivning, også i land hvor de er «sovende» og ikke praktiseres, sier Mile.

Hun viser til at 13 land har dødsstraff for blasfemi og frafall fra religion, og at myndighetene i flere land ikke beskytter sine innbyggere mot lynsjemobber som trakasserer og til og med dreper personer som anklages for blasfemi.

Voldsbølge mot ikke-troende

Bare i løpet av de siste ukene har vi fått rystende meldinger om drapene på Mashal Khan i Pakistan, Yameen Rasheed på Maldivene, og H Farook i India.

– De mistet livet fordi de ikke trodde, og fordi de brukte ytringsfriheten sin. Det er en tragisk og urovekkende utvikling som vi er nødt til å protestere mot, sier Mile.

Les om den internasjonale kampanjen End Blasphemy Laws