Hopp til hovedinnhold

Regjeringen må øke innsatsen for homofiles rettigheter

Kampen for LHBT-rettigheter handler om vår alles frihet til å være den vi er, skriver styreleder Tom Hedalen.
Skrevet av Tom Hedalen Nyheter Likestilling Frihet og selvbestemmelse HEF i media

Tom Hedalen - portrettKampen for like rettigheter til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner må kjempes hver dag. Norge må gjøre mer, både internasjonalt og på hjemmebane.

Forfølgelse, vold og dødsstraff

Ett år har gått siden det grusomme angrepet i Orlando rystet en hel verden. Til tross for at stadig flere land avkriminaliserer homofili og innfører likestilte ekteskapslover, er forfølgelse og vold mot LHBT-personer fortsatt et utbredt problem. Homofili er fortsatt ulovlig i over 70 land. I åtte land risikerer du dødsstraff for å ha sex med en av samme kjønn.

I Uganda og Nigeria er hatefulle ytringer fra religiøse ledere og embetsmenn med på å legitimere diskriminering og vold. I Indonesia er volden statliggjort ved at en shariadomstol har myndighet til å idømme stokkeslag og offentlig pisking. Og denne våren har Tsjetsjenia igangsatt en gruoppvekkende jakt på homofile som har ført til forsvinninger, drap, og internering i konsentrasjonsleirer. Norske myndigheter må være krystallklare i våre internasjonale relasjoner: dette kan vi ikke godta.

Norge har en særlig forpliktelse

Her hjemme kunne Regjeringen nylig smykke seg med kåringen som nest best på LHBT-rettigheter i Europa. Det forplikter. Samtidig er mørketallene for hatkriminalitet for store, og definisjonen er for snever. Transpersoner som ikke er homofile faller utenfor, og kan ikke anmelde hatkriminalitet. Det har Norge har fått kritikk for av ILGA, som er den europeiske organisasjonen for LHBT-rettigheter. Norske myndigheter må sette inn økt innsats for å avdekke og straffe hatkriminalitet, og sørge for at også kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk blir tatt inn i loven.

Personer som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet er særlig utsatt for religiøst og kulturelt begrunnet undertrykkelse. Norge, et land bygget på humanistiske verdier som menneskerettigheter og likeverd, har en særlig forpliktelse til å fremme like rettigheter for alle – uavhengig av hvordan vi ønsker å uttrykke oss eller hvem vi ønsker å leve i et samliv med.

Kampen for LHBT-rettigheter handler om vår alles frihet til å være den vi er. Og den er på ingen måte over.


Innlegget ble først publisert i Avisa Nordland.


Human-Etisk Forbund på Oslo Pride

Oslo Pride 2017 arrangeres fra 23. juni til 2. juli. Human-Etisk Forbund vil ha stand i Pride Park, og deltar også i Pride-paraden lørdag 1. juli.

Gå sammen med oss i paraden!