Hopp til hovedinnhold

- En praktfull ramme for vielsen

Ingrid og Jørgen valgte Humanistisk vigsel i Oslo rådhus da de skulle feire kjærligheten. Det angrer de ikke på.
Nyheter Nyheter Oslo Vigsel

Sist høst kom ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen med gladnyheten om at det i 2017 igjen skulle bli mulig å gifte seg i Oslos rådhus.

Oppdatering 2018: Etter at ny ekteskapslov trådte i kraft fra 1. januar 2018 har kommunene overtatt vigselsretten fra «notarius publicus», altså tingretten og dommerne. Dermed er Oslo rådhus kun tilgjengelig for borgerlig vigsel, og dessverre ikke lenger Humanistisk vigsel. Les om forskjellen på borgerlig og Humanistisk vigsel

Første par ut

Det passet særdeles bra for Ingrid Petersson og Jørgen Nørstenæs. De kastet seg på muligheten, og ble det første paret som viet seg humanistisk i Oslo rådhus etter nyåpningen.

– Valget om vielse i Oslo Rådhus satt med en gang - og det fantes ingen alternativer for oss. Vi er begge andregenerasjons Osloborgere, vi ønsket å bære Oslos jubileumsdrakt, og vi bor slik at vi ser Oslo rådhus fra vårt hjem, forteller paret.

– I tillegg eier bruden et bildearkiv over norsk kunst hvor tidligere eier var fotografen til Edvard Munch - og derfor var det vakre Munchrommet en perfekt ramme for vår kjærlighet. Og vi ser vårt eget hjem fra samme rom. Alt blir bundet sammen.

Enkelt å velge Humanistisk vigsel

Etter å ha overvært andre seremonier i regi av Human-Etisk Forbund var de heller ikke tvil om hvem som skulle stå for vielsen.

– Da vi valgte å melde oss ut av statskirken ville vi begge støtte et livssyn som baserer seg på likeverd, respekt og kjærlighet. Og vi ønsket å ha en personlig ramme rundt vår egen vigsel.

–  Den nærheten og tilstedeværelse som Human-Etisk Forbund stiller med er rett og slett fabelaktig. Og ikke visste vi at vi skulle blir første par ut i rådhuset - det er en ære.

Vigsler Yngvild Kvaale sto for den humanistiske vigselen i Munchrommet. (Foto: Monica Hellem) Vigsler Yngvild Kvaale sto for den humanistiske vigselen i Munchrommet. (Foto: Monica Hellem)

God kjemi med vigsleren

En vielse krever møysommelig planlegging, og i en Humanistisk vigsel kan brudeparet i stor grad bestemme hvor seremonien skal foregå. En av hovedoppgavene til forbundets vigslere er å samarbeide med brudeparet for å sikre at seremonien blir så høytidelig og flott som mulig.

– Vi føler selv vi var utrolig heldige med vår vigsler Yngvild Kvaale. Fra første samtale på telefon satt kjemien der og vårt første møte som skulle vare en drøy time utviklet seg til nesten tre timer. Hjemme i vår stue. Personlig og varmt.  Vår vigsler stilte med kvaliteter som lyttende, nysgjerrig, engasjert, sterk tilstedeværelse, systematisk og korrekt.

– Vi gjennomførte totalt tre møter i planleggingsprosessen samt dialog via e-post. Dette inkluderte også inspeksjon i Oslo rådhus. Gjennomgang og logistikk. I siste møte ble kjøreplanen nøye gjennomgått og musikkinnslag og dikt ble timet slik at alle visste når de skulle gjøre hva.

Levende og varm seremoni

Lørdag 22. april, på selveste Jordens dag, ga de hverandre sitt ja.

– Seremonien ble nydelig gjennomført. Vi hadde gjennomgått kjøreplanen nøye med vår vigsler så vi var alle drillet på når og hvor. Samtidig ble det en levende og varm seremoni med tårer, latter og glede.

– Når du er trygget på gjennomføringen og vigsler tar regi kan du bare nyte seremonien. Og vår vigsler holdt en varm og flott tale til oss som vi satte stor pris på.

Brudeparet undertegner vigselsdokumentet. (Foto: Monica Hellem) Brudeparet undertegner vigselsdokumentet. (Foto: Monica Hellem)

Kan sterkt anbefales

Ingrid og Jørgen er takknemlige for muligheten de fikk til å feire kjærligheten på sin måte.

– Vielse i regi av Human-Etisk Forbund og seremoni i Oslo Rådhus kan vi sterkt anbefale. En praktfull ramme. Vi vil gjerne oppfordre Oslo rådhus å la dette gå fra en prøveordning til en fast ordning. Vi føler oss heldige som fikk denne dagen og muligheten. Takk til dere alle!

Les mer om Humanistisk vigsel