Hopp til hovedinnhold

KrF vil utvide reservasjonsretten

Et punkt i KrFs partiprogram kan legge opp til en trosbasert uthuling av felles helserettigheter, skriver rådgiver Lars-Petter Helgestad.
Skrevet av Lars-Petter Helgestad Nyheter Abort HEF i media Valg

Lars-Petter Helgestad - portrettEt tilsynelatende uskyldig punkt i Kristelig Folkepartis partiprogram vil «sikre samvittighetsfriheten for helsepersonell i spørsmål som omhandler liv og død».

Dette kan høres greit ut, men det er ikke bare en omkamp om fastlegers reservasjon mot å informere om abort som gjemmer seg bak denne formuleringen. KrF vil at alt helsepersonell skal ha rett til å reservere seg, også sykepleiere, farmasøyter og andre yrkesgrupper i helsesektoren.

Partiet utvider også saksfeltet til alt som dreier seg om liv og død. Dette vil gi en dramatisk utvidelse av reservasjonsretten, som i dag kun gjelder for leger som utfører selve abortinngrepet.

Kan nekte å dele ut kondomer og p-piller

Dersom KrF skulle klare å forhandle til seg dette, vil en kristen helsesøster kunne nekte å dele ut kondomer på en videregående skole. En muslimsk apotekansatt vil kunne nekte å gi ut p-piller eller annen prevensjon til unge, ugifte kvinner.

Sykepleiere vil kunne nekte å stelle en kvinnelig pasient før og etter abortinngrepet. Fastleger vil igjen kunne nekte å sette inn spiral. Helsepersonellets religion vil bli viktigere enn pasientens behandlingsbehov.

Må se nøye på konsekvensene

Høyre og Fremskrittspartiet brant seg da de etter forrige valg lot KrF svekke kvinners helsetilbud gjennom å gi fastleger rett til å ikke veilede om abort. Samarbeidspartiene ble som kjent tvunget til å snu etter store demonstrasjoner.

Arbeiderpartiet snuser nå på et fremtidig samarbeid med KrF, men de må se nøye på hva som er konsekvensene av KrFs krav. Pasientenes behov er nødt til å stå over helsepersonellets personlige, religiøse holdninger. Hvis ikke legges det opp til en trosbasert uthuling av felles helserettigheter.


Dette innlegget ble først publisert i VG 25. juli.


Mer om saken: