Hopp til hovedinnhold

Viktig med religionskritikk

En ny undersøkelse viser at 41 prosent av norske muslimer synes blasfemi bør straffes. Vår generalsekretær Kristin Mile reagerer.

– Det ville vært et angrep på ytringsfriheten, sier hun. Norge opphevet sin blasfemiparagraf i 2015, noe som ifølge Kristin Mile var på høy tid.

– Ytringsfriheten er en av Norges grunnleggende verdier, og muligheten til å kritisere religion er avgjørende for å bevare den, sier hun.

Dødsstraff for blasfemi

I undersøkelsen, som ble utført av TNS Gallup blant 600 muslimer bosatt i Norge, kom det også frem at sju prosent mener dødsstraff kan være en passende straff for blasfemi.

– Det er selvfølgelig uaktuelt i Norge, men vi må ikke glemme at 13 land i verden har dødsstraff for blasfemi og frafall fra religion, sier Kristin Mile.

Hun viser til den nylig lanserte rapporten Freedom of thought, som dokumenterer at flere land enn før kriminaliserer ateisme og religionskritikk.

– Vi ser en urovekkende utvikling i verden, hvor det å være ikke-religiøs og åpen om det har blitt farligere. Noen steder er det også forbundet med livsfare, sier hun.

Religion er makt

Mile peker på at religion er en betydelig maktfaktor som trenger og fortjener kritisk søkelys på seg.

– Kritikk av religion er ikke å håne menneskene som følger den, det er å ta dem alvorlig. Det viktige med religionskritikk har aldri vært å henge ut mennesker for det de tror på, men å sette et kritisk lys på religion der den kommer i konflikt med  ytringsfrihet, frihet fra diskriminering, rettsstat og demokrati, sier hun.

Muslimer flest aksepterer blasfemi

65 prosent av de spurte muslimene svarte at religiøse må tåle blasfemi. Det er flere enn før, ifølge styreleder i Det islamske forbundet i Norge, Basin Ghozlan.

– Tallene hadde sett helt annerledes ut for tre eller fire år siden. Da hadde langt flere ønsket straff for blasfemiske handlinger, sier han til NRK.

Ghozlan mener at det er holdningsskapende arbeid som har ført til mer toleranse blant norske muslimer, og oppfordrer til tålmodighet for at dette arbeidet skal gi flere positive resultater.


Ett år siden Charlie Hebdo-angrepet: - Vi trenger blasfemi, skrev Kristin Mile og Tom Hedalen.