Hopp til hovedinnhold

Rekordmange vil bli gravferdstalere

I helgen var 26 engasjerte frivillige samlet i Oslo på kurs. Her fikk de lære om hva det innebærer å være humanistisk gravferdstaler.
Nyheter Frivillige Gravferd

– Aldri før har vi hatt så mange på kurs, så dette er ny rekord, sier seremonisjef Lene Mürer. Hun forteller at de vanligvis er toppen 20 deltagere på grunnkurset, som arrangeres hvert år.

– Det er gledelig at interessen er så stor i år. Våre ansatte i fylkene har gjort et utmerket arbeid med å informere om kurset og rekruttere passende kandidater, sier hun.

Kurses og sertifiseres

Å være gravferdstaler innebærer å bistå de pårørende med planlegging og gjennomføring av gravferden, samt å skrive og holde en minnetale til ære for den avdøde. I løpet av kurset får deltagerne opplæring både gjennom teori og praktiske øvelser.

Etter to kurshelger venter sertifiseringen, som gjennomføres av to av våre erfarne gravferdstalere. Kandidaten har da gjennomført en pårørendesamtale med fiktive familiemedlemmer og laget et forslag til en gravferdsseremoni med minnetale, program og kjøreplan. Sertifiseringen består blant annet av framføring av minnetalen ikledd passende antrekk for en gravferdstaler.

Deltakere på kurs for gravferdstalere

Seniorrådgiver og kursleder Vinjar Tufte er svært positiv etter den første kurshelgen.

– Det er en flott gjeng med kursdeltakere. Vi er imponert over innsatsen i helga og er sikre på at Human-Etisk Forbund snart får et nødvendig tilskudd av dyktige gravferdstalere, sier han.

Alle kan velge Humanistisk gravferd

Ifølge norsk lov skal alle borgere gravlegges på en offentlig gravplass eller ved askespredning. Alle som ønsker det kan velge Humanistisk gravferd i regi av Human-Etisk Forbund. Ønsket om en Humanistisk gravferd kan komme fra den avdøde selv, eller fra de pårørende.

– Humanistisk gravferd er en personlig og verdig seremoni med en humanistisk ramme og med den avdøde i sentrum. Vi stiller opp for alle så langt vi har mulighet, uansett om de er medlemmer eller ikke. Det er viktig at de pårørende vet at det finnes ulike alternativer for verdige gravferder, sier seremonisjef Lene Mürer.


Les mer om Humanistisk gravferd

Vil du bli gravferdstaler?