Hopp til hovedinnhold

Fordømmer blasfemi-tiltale

– Blasfemiforbud hører ikke hjemme i et moderne samfunn, sier generalekretær Kristin Mile etter at en danske er blitt tiltalt for å brenne Koranen.

En mann er tiltalt for blasfemi i Danmark etter å ha brent Koranen. I desember 2015 tente han på en koran i hagen sin og delte filmen på Facebook. Blasfemiparagrafen har lenge vært en sovende paragraf i Danmark – forrige gang noen ble tiltalt for blasfemi var i 1971.

– Blasfemibestemmelser i lovgivningen hører ikke hjemme i et moderne samfunn. Ytringsfriheten er en grunnleggende verdi. Religioner må kunne kritiseres. Også usympatiske eller upopulære ytringer bør kunne framsettes uten å bli straffet, sier Mile.

Også Humanistisk Samfund i Danmark og den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU reagerer sterkt på tiltalen, i følge Fritanke.no.

Blasfemi forbudt i flere land

Norge fjernet blasfemiparagrafen i 2015. Men i følge rapporten "Freedom of Thought" fra 2016 er det hele 74 land som fortsatt har blasfemilover, og i seks land kan blasfemi føre til dødsstraff.

– Vi trenger blasfemi. Det er en demokratisk plikt å kritisere og reflektere rundt all makt, så den ikke misbrukes, har Kristin Mile og styreleder Tom Hedalen tidligere skrevet i et innlegg.

Dan-Raoul og Arnfinn brenner humanistmanifestet.Brant Humanistmanifestet: I 2010 foretok daværende HU-leder Dan-Raoul Husebø Miranda og Humanist-redaktør Arnfinn Pettersen en rituell brenning av det norske humanistmanifestet. (Foto: Even Gran)