Hopp til hovedinnhold

Fem frivillige på frivillighetsdagen

Hvert år bidrar mer enn 2000 frivillige til aktivitet i HEF. Møt fem som bruker fritiden sin på å gjøre en frivillig innsats i humanismens tjeneste.

De står bak storslåtte seremonier, filosofikafeer, undringsløyper, temamøter og sosiale sammenkomster. Takket være våre frivillige kan Human-Etisk Forbund tilby seremonier og fellesskap, i tillegg til å være en sterk stemme i livssynspolitiske saker.

Vi benytter den internasjonale frivillighetsdagen 5. desember til å rette en stor takk til alle våre frivillige!  

Espen André Hagen– Menneskene er det beste

Espen André Hagen fra Mo i Rana er styremedlem i fylkesstyret i Nordland, i tillegg til å være kasserer og konfirmasjonsutvalgsleder i lokallaget.

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
Det kom et brev i 2007 hvor det ble opplyst om at det manglet en kursleder til konfirmasjonskurset. Da var jeg nyutdannet lærer og tenkte at dette kunne være en interessant utfordring, hadde to kursgrupper og trivdes med det.

Hva er det beste med å være frivillig i HEF?
Menneskene man kommer i kontakt med.

– Samfunnet ordner seg ikke selv

Mariann Buås-Hansen fra Røros har flere verv i HEF. I tillegg til å sitte i styret til både lokallaget og fylkeslaget er hun leder for seremoniutvalget, og er også gjerne den som tar initiativ til å arrangere sosiale sammenkomster for humanister i lokalmiljøet.

Mariann Buås-HansenHvorfor ble du aktiv i HEF?
Jeg startet med å være kursleder for konfirmantene i Malvik kommune for over 20 år siden. Syntes det var en interessant og lærerik oppgave. Likte de flotte folkene jeg traff og fortsatte deretter med å arrangere de humanistiske konfirmasjonseremoniene i Malvik kommune, hvor jeg bodde da. Da vi måtte starte eget lokallag i 2007, for å beholde konfirmasjonskurs og seremonier, tok jeg på meg oppgaven med å være leder i lokallaget. 

Jeg føler meg heldig som kan lære nye ting ved å være frivillig. Det er flere kurs i forbundet som jeg synes er interessante og som jeg også bruker aktivt i min arbeidshverdag. Estetikk-kurs, filosofisk kurs og samtalekurs er lærerike måter å utvide sin egen horisont på. 

Hva er det beste med å være frivillig i HEF?
Jeg synes det er meningsfullt å gi noe tilbake til samfunnet som frivillig i forbundet. Samfunnet ordner seg ikke selv. Vi som innbyggere må gjerne bidra litt for å holde hjulene igang. Dugnadsånden er heldigvis stor her på Røros og mange er engasjert på flere måter. Dette er min måte å hjelpe innbyggerne her i regionen med å tilby dem et religionsfritt alternativ. Tror flere setter pris på det. 

Som frivillig treffer jeg gode mennesker som ønsker å holde seg selv aktiv ved å tenke selv og holde seg oppdatert sammen med andre med gode samtaler - der vi møtes og utfordrer tankene våre. Det synes jeg er både lærerikt, spennende og interessant. 

– Man får et fantastisk nettverk

Ingelin HansenIngelin Hansen fra Bergen ble aktiv i HEF i fem år siden, og har jobbet mye med konfirmasjon som både kursleder og leder for konfirmasjonsutvalget. I dag sitter hun i fylkesstyret i Hordaland og er instruktør for nye konfirmasjonskursledere. 

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
Jeg ble aktiv i HEF fordi jeg identifiserer meg som humanist og vil jobbe for et samfunn hvor andre som gjør det skal føle at de har en plass. 

Hva er det beste med å være frivillig i HEF?
Det er uten tvil alle menneskene du møter og får jobbe sammen med. Man bygger et fantastisk nettverk sammen med andre som har samme verdier som deg selv. Det er også veldig stas å gjennomføre en seremoni og få høre fra gjester og deltakere at de er strålende fornøyd. Det er verdt arbeidet man legger ned som frivillig.

– Setter humanisme på agendaen

Lars-Sivert LarssenLars-Sivert Larssen fra Hemnes er aktiv i Nord-Helgeland lokallag, hvor han er styremedlem, konfirmasjonskursleder og seremoniansvarlig. I tillegg er han en av våre sertifiserte vigslere. 

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
Jeg ble klar over at Human-Etisk forbund fantes da jeg var 15-16 år.  Det var så befriende å oppdage at noen andre også var opptatt av menneskets iboende muligheter og kraft uten å blande inn guder og skyld, skam og "organisert dårlig samvittighet". Jeg har vært medlem i HEF siden da. Etter mange år som passivt medlem ønsket jeg å være med å bidra aktivt med å arbeide for livssynsfrihet og humanisme generelt.

Hva er det beste med å være frivillig i HEF?
Den største gleden med å være med i HEF er at jeg får møte så mange flotte og engasjerte mennesker. 

 Det er også en glede få  å være med på å sette livssynsspørsmål og humanisme på agendaen – i et land der mange bare "flyter med strømmen" og stilltiende godtar kirkens makt og posisjon.

– Får nye perspektiver

Anette HonnstadAnette Honnstad fra Oslo sitter i konfirmasjonsutvalget, og er medlem av valgkomiteen for Hovedstyret og Oslo fylkesstyre. I tillegg kurser hun frivillige og hjelper til på seremoniene.

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
Jeg så en plakat som etterlyste nye konfirmasjonskursledere utenfor Humanismens hus. Det var en spennende utfordring som jeg ønsket å prøve meg på. I tillegg hadde jeg aldri konfirmert meg selv, så jeg var nysgjerrig på hvordan kurset var lagt opp. 

Hva er det beste med å være frivillig i HEF?
Det beste med å være frivillig i HEF er menneskene. Sammen med dem har jeg lært mye nytt, hatt det gøy og fått nye perspektiver.

Frivillig i HEF – noe for deg?

Det er mange måter å engasjere seg frivillig på hos oss, finn ut hvordan du kan bli med!