Hopp til hovedinnhold

Protesterer mot forfølgelse av ateister i Malaysia

Humanistenes internasjonale organisasjon, IHEU, har sendt åpent brev til statsminister Najib Razak.

Etter at et bilde av en ateistgruppe i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur ble spredt i sosiale medier, har ikke-religiøse i landet blitt truet av både myndigheter og religiøse grupper.

Dødstrusler har haglet i sosiale medier, og flere ministre i Najib Razaks regjering har uttalt at ateistene må etterforskes, identifiseres og undervises i "riktig" islam. Den nasjonale politisjefen advarer ateistgrupper mot å "forårsake angst" blant landets muslimer, og sier politiet vil finne passende tiltak for å hindre dem i dette. De som sprer "ateistiske ideer" risikerer straffeforfølgelse.

Grunnloven nevner ikke ateister. Det (ateisme) går mot grunnloven og menneskerettighetene. Jeg foreslår at vi sporer dem opp, og vi ber om hjelp til å identifisere disse gruppene, sa minister Datuk Seri Shahidan Kassim på en pressekonferanse.
 

Skjermdump fra Atheist Republic på Facebook Dette bildet av en lokal Atheist Republic-gruppe har skapt oppstyr i Malaysia.

IHEU reagerer sterkt

Vår internasjonale paraplyorganisasjon IHEU (International Humanist and Ethical Union) protesterer på de malaysiske myndighetenes forfølgelse av ikke-religiøse.

Vi fordømmer i sterkeste grad det ekstremt farlige, provoserende språket som kommer fra regjeringens tjenestemenn, uttaler president Andrew Copson på IHEUs nettsider.

IHEU har nå sendt et åpent brev til Malaysias statsminister Najib Razak hvor de poengterer at myndighetene oppfordrer til en "heksejakt" på ateister, og at de med dette setter uskyldige individer i fare for voldelige represalier. De protesterer også mot statsministerens egne, tidligere uttalelser om at humanisme, sekularisme og liberalisme er "avvikende" og en trussel mot islam og staten.

IHEU avslutter brevet med en oppfordring til statsministeren om å tillate og oppmuntre til trosfrihet og mangfold i Malaysia, samt å avstå fra angrep på ikke-religiøse personer.

Les hele brevet fra IHEU til Malaysias statsminister


Les også: