FN: Religion må spille på lag med menneskerettigheter
I mars 2017 lanserte FNs høykommissær for menneskerettigheter initiativet "Faith for Rights", og inviterte representanter fra ulike tros- og livssynssamfunn og andre interesseorganisasjoner til en konferanse i Beirut. Konferansen vedtok en erklæring, kalt Beirut-erklæringen, samt sluttet seg til 18 forpliktelser som skal styrke menneskerettighetsfokuset i de ulike tros- og livssynssamfunnene.
Den internasjonale paraplyorganisasjonen for humanister, IHEU (International Humanist and Ethical Union), deltok på konferansen. Elizabeth O’Casey, som representerer IHEU overfor FN-systemet i Genève, er takknemlig for FNs initiativ.
– Det er avgjørende at vi anerkjenner makten og innflytelsen til de som oppfattes som ledere innen religiøse samfunn, og at vi engasjerer dem til å motvirke utnyttelsen av religion for ondsinnede eller diskriminerende hensikter.
– Jeg er veldig glad for at jeg fikk representere det humanistiske verdisystemet og gi en humanistisk stemme til konferansen i Beirut, sier O’Casey.
Beirut-erklæringen
Beirut-erklæringen anser at alle «troende» – både teistiske, ateistiske og andre – bør stå sammen for å finne ut hvordan tro kan styrke menneskerettigheter mer effektivt, og hvordan tro og livssyn kan dra fordeler av menneskerettigheter. I stedet for å fokusere på religiøse doktriner og skillelinjer, anbefaler erklæringen å identifisere hva som er felles for de ulike trosretningene, slik at det bidrar til å fremme verdighet og likeverd for alle mennesker.
Erklæringen understreker at trosfrihet ikke kan eksistere uten tanke- og samvittighetsfrihet, og at disse er grunnleggende forutsetninger for det å være et fritt menneske. Budskapet i erklæringen underbygges med utdrag fra Bibelen, Koranen og andre religiøse tekster som fremmer fellesskap og menneskeverd.
Alle som sluttet seg til erklæringen forpliktet seg samtidig til å spre erklæringens mål og verdier i sine respektive tros- og livssynssamfunn over hele verden, ut til «hundrevis av millioner av troende».
18 forpliktelser for tros- og livssynssamfunn
I tillegg til selve erklæringen sluttet deltakerne seg til en liste på 18 forpliktelser knyttet til initiativet «Faith for Rights», som omhandler praktiske tiltak og oppfølginger.
Forpliktelsene innebærer blant annet å:
- Jobbe mot bruk av begrepet og praksisen med statsreligion, som kan benyttes til å diskriminere andre tros- og livssynsgrupper.
- Vurdere og revidere religiøse fortolkninger og synspunkter som motarbeider likestilling eller andre menneskerettigheter.
- Stå opp for minoriteters rettigheter.
- Offentlig fordømme alle hatytringer som oppfordrer til vold, diskriminering og trusler.
- Avstå fra å undertrykke kritiske røster, og oppfordre myndigheter til å fjerne blasfemilover.
- Justere skolepensum, skolebøker og andre læremidler.
- Støtte barn og ungdom som enten er ofre for eller sårbare for oppfordringer til vold i religionens navn.
Videre arbeid med «Faith for Rights»
I mai ble det avholdt et symposium om «Faith for Rights» i Dakar, med spesielt fokus på kvinners og barns rettigheter i et islamsk perspektiv.
I desember 2017 vil det avholdes et møte for stater, nasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, religiøse autoriteter og livssynsorganisasjoner i Rabat, med mål om å lage et veikart for det videre arbeidet.
Les mer: