Hopp til hovedinnhold

Det går bra, Ropstad

KrF har rett i at konservative kristne verdier er under press. Heldigvis, skriver kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn.
Skrevet av Agnieszka Bryn Nyheter Sekulær stat HEF i media

Agnieszka Bryn - portrettKonservative kristne verdier er under press fra sekulære nordmenn, ifølge Kjell Ingolf Ropstad fra KrF. Det har han helt rett i. Heldigvis.

I Fædrelandsvennen tirsdag 15. august uttrykker Ropstad bekymring for sekulære nordmenns manglende oppslutning om kristne konservative verdier. Han peker på manglende reservasjonsrett til leger som ikke ønsker å sette inn spiral og motstand mot skolegudstjenester som eksempler på at rommet for konservative kristne synspunkter minker. Det er gode nyheter for frihetselskende nordmenn.

Konservative verdier er nemlig motsatsen til liberale, humanistiske verdier. Dersom det er økt vekt på førstnevnte Ropstad ønsker seg, trenger han ikke se lenger enn til våre naboland i Europa. Til land som Polen, Ungarn, Tyrkia og Russland. Resultatet er press på ytringsfriheten, forbud mot fri abort, manglende aksept for homofil og lesbisk kjærlighet, og åpning for at skolen bytter ut evolusjonsteori med kreasjonisme. Når konservative verdier vinner frem, er det likestilling, religionsfrihet og menneskerettigheter som taper.

Fra kristne verdier til fellesverdier

Det Ropstad peker på som en trussel, er utviklingen vi har hatt de senere årene (kall det gjerne modernisering), hvor statsreligionen har måttet vike plass for disse liberale verdiene med utspring i demokrati og menneskerettigheter. Kort fortalt et økende skille mellom den norske stat og Den norske kirke.

For når rommet for konservative verdier minker, blir det mere plass for frihet, mangfold og likestilling – altså retten til å være seg selv, retten til å ytre seg fritt og leve med den man elsker. Troende eller ikke-troende. Det offentlige Norge skal møte alle på lik linje og med samme verdi som menneske, uavhengig av hvem man er eller hva man tror på.

I stedet for å utpeke oss sekulære som en trussel, burde han spille på lag for en sekulær stat og et samfunn som har plass til alle, uavhengig av tro. Det er nemlig en forutsetning for full religionsfrihet – både for Kjell Ingolf Ropstad og alle andre innbyggere i Norge. 


Dette innlegget ble først publisert i Fædrelandsvennen.


Les mer om hva vi jobber for: En sekulær stat og et inkluderende samfunn