Hopp til hovedinnhold

– Vi utfordrer dem til å være selvstendige

Jusstudent Ida Synnøve Solheim (24) sitter i konfirmasjonsutvalget i Bergen.

– Hovedtemaene er livssyn og etikk, i tillegg til menneskerettigheter og kritisk tenkning. De unge lærer også om ulike temaer som engasjement, rus, seksualitet, vennskap og relasjoner. Sånt som er relevant for ungdom, sier Ida til Bergens Tidende.

Hun har fem år bak seg som kursleder, og i år sitter hun i konfirmasjonsutvalget i lokallaget.

Setter mennesket i sentrum

Ida forteller til avisen at mange tror Human-Etisk Forbunds konfirmasjonstilbud er nøytralt, men at slik er det ikke.

– Vi har et sekulært, altså ikke-religiøst livssyn, som setter mennesket i sentrum. Vi anser at vitenskapelige metoder er det beste for å komme til kunnskap om verden, og vi tror ikke på evige sannheter. Vi er opptatt av respekt for andres livssyn, og individet generelt. Menneskeverd er gjennomgående – menneskerettigheter, som ytringsfrihet og religionsfrihet, blant annet.

Humanistisk konfirmasjon er altså et tilbud på humanistisk grunnlag, men det er åpent for alle ungdommer uavhengig av deres eller foreldrenes livssyn.

560 konfirmanter i Bergen

Denne helgen skal 560 ungdommer konfirmere seg humanistisk i Bergen, og Ida er blant de frivillige som har hjulpet dem på veien til å bli konfirmanter.

– Det er veldig gøy å se hvor mye de unge utvikler seg gjennom de månedene vi har kurs. Vi utfordrer dem til å være selvstendige og trygge på egne meninger, og stå for dem, selv om andre er uenige.

Hun sto selv til Humanistisk konfirmasjon, og forteller at selv om hun var nervøs før seremonien, var det gøy å være midtpunkt på en fin og spennende dag.

Humanistisk konfirmasjon i GrieghallenGleder seg til seremoni

Nå ser hun frem til å se årets konfirmanter bli feiret med storstilte seremonier i Grieghallen 29. og 30. april.

– Jeg tror de vil oppleve seremonien som et flott opplegg, som verdig og høytidelig. Alle pynter seg, enten i bunad, fine kjoler eller dress. Vi har orkester, og i salen sitter det opp til 1500 mennesker.

– Jeg synes det er utrolig flott! Og veldig gøy, selv om det er utrolig mye å gjøre. Det er god stemning, alle er i godt humør, både gjester og konfirmanter. Jeg gleder meg!


Vil du bli kursleder?

Les mer om Humanistisk konfirmasjon