Hopp til hovedinnhold

Hareide tror HEF har "hemmelig" agenda

KrF-lederen provoseres av Human-Etisk Forbunds syn på skolegudstjenester.

Skolegudstjenester var tema under bispemøtet i Den norske kirke denne uka. Ledende biskop, Helga Haugland Byfuglien, var tydelig på at kirken bør si nei til at skolegudstjenester blir gjennomført uten bønn eller salmer.

Jens Brun-Pedersen– Har ingen plass i dagens skole

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, var til stede under diskusjonen. Han ga sin støtte til at gudstjenestene ikke bør utvannes for å passe inn i skoletiden.

– Gudstjenester er en blanding av kunnskapsformidling om religion og deltagelse i religiøse handlinger, og har ikke noen plass i dagens norske skole, sa Brun-Pedersen til NRK.

– For meg er det helt åpenbart. Skolen skal drive med kunnskapsformidling, foreldrene har ansvaret for deltagelse i religiøse handlinger.

Feilslutning om HEF

KrF-leder Knut Arild Hareide lot seg seg provosere av Human-Etisk Forbunds syn på saken.

– Det vil være å ta bort en viktig del av vår tradisjon og kulturarv og det er jeg sterkt uenig i. Nettopp når vi skiller stat og kirke, er det ekstra viktig at vi tar vare på røttene våre og skolegudstjenesten er helt naturlig for fremtiden, sa han.

I tillegg uttalte han i følge NRK at "Human-Etisk Forbund har en agenda om å fjerne religion fra samfunnet vårt".

I Human-Etisk Forbunds vedtekter (pdf) står det at forbundet skal "arbeide for en livssynsnøytral stat og et pluralistisk samfunn". Det er altså staten som skal være fri for religion, ikke samfunnet.

Human-Etisk Forbund ønsker en stat som ikke forskjellsbehandler på grunn av religion og et samfunn som har plass til alle, uavhengig av livssyn.

 

Les hele saken på NRK.no

Jens Brun-Pedersen om skolegudstjenester i Dagsnytt 18

Les mer om vårt syn på skolegudstjenester