Hopp til hovedinnhold

– De trenger at verden bryr seg

Seks ambassadører fra HEF har besøkt det forfulgte jesidi-folket i Irak, og de vil dele sine inntrykk med deg.

I 2016 har Human-Etisk Forbund sendt ut tolv ambassadører til hjelpeprosjekter i Rwanda og Irak. Prosjektene drives av Norsk Folkehjelp, som er HEFs samarbeidspartner i innsatsen mot undertrykking og diskriminering som er begrunnet med religion eller tradisjoner. Les mer på Ambassadørkorpsets blogg.

Stadige overgrep mot kvinner og barn

Jesidiene er en minoritet i nordlige Irak som er utsatt for forfølgelse, tortur, voldtekt og drap, spesielt fra terrorgruppa ISIL. Kvinner holdes som sexslaver. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner anslår at 3000-4000 kvinner og barn fra jesidiene er blitt tatt til fange og fraktet til ISIL-kontrollerte områder. Til nå har rundt 900 jesidi-kvinner kommet tilbake fra fangenskap, melder Norsk Folkehjelp.

Camilla Holm Velle– Denne folkegruppen har blitt og blir utsatt for stadige overgrep, men er en av mange konflikter som blir glemt. Det er viktig å minne omverdenen på at det fortsatt trengs støtte til arbeidet i området, sier Camilla Holm Velle (bildet). Hun er blant ambassadørene som reiste til Irak for å besøke prosjektene.

Human-Etisk Forbund støtter Norsk Folkehjelps prosjekter i området som gir krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til kvinner og jenter som har unnsluppet ISIL. Det er blant annet åpnet tre helsesentre som tilbyr hjelp til ofrene og deres familier. Prosjektene gir også støtte til barn som har blitt foreldreløse, og for at familiene skal kunne klare seg i etterkant av å ha mistet noen.

God dialog dialog med jesidienes religiøse ledere er også viktig, slik at kvinner som har blitt utsatt for grufulle lidelser ikke skal bli møtt av fordommer og stigmatisering når de kommer tilbake igjen.

– Forankret i vårt humanistiske livssyn

Ambassadørkorpset er rekruttert blant Human-Etisk Forbunds medlemmer. De er nominert av fylkesstyrene og valgt ut av ledelsen i forbundet.

Men hvorfor har de frivillig valgt å reise til et konfliktfylt område med så mange grusomme inntrykk?

– Det er fort gjort å bli lammet av all elendigheten vi ser på nyhetene hver dag, og tenke "lille jeg klarer umulig å gjøre en forskjell, så hvorfor prøve?" Men selv de minste gode handlinger nytter. Oppdraget som Irak-ambassadør er en unik mulighet for innsikt i saken til jesidiene og spesielt jesidi-kvinnene, en gruppe som sårt trenger at verden bryr seg, forteller Natalie Milde.

– Det ligger forankret i vårt humanistiske livssyn å ønske det beste for våre medmennesker. Om alle hadde gjort litt for å skape en bedre verden, så er jeg sikker på at mange mennesker hadde hatt en helt annen hverdag, sier Camilla Holm Velle.

Michael Sørensen– Nordmenn er privilegerte og har en kapasitet til å hjelpe andre som lider, og alle i slike situasjoner bør gjøre det. For HEF har det stor verdi i å vise til alternativer til hjelpearbeid som blander inn det religiøse, sier ambassadør Michael Sørensen (bildet).

Vil øke bevisstheten

Nå skal HEFs ambassadører bidra til å øke bevisstheten i Norge om jesidienes situasjon. De kom nettopp tilbake fra Irak, men av sikkerhetsmessige årsaker kunne de ikke blogge underveis. Imidlertid skrev og fotograferte de flittig, og på Ambassadørkorpsets blogg kan du de nærmeste dagene lese om de sterke inntrykkene fra turen og lære mer om jesidienes situasjon.

Vil du støtte prosjektene i Irak og Rwanda?


Du kan bli fast giver med et månedlig beløp, eller gi en enkeltdonasjon. Støtten fordeles på prosjektene og går uavkortet til disse. Du kan også starte din egen innsamling eller sende Vipps til 2377.