Hopp til hovedinnhold

Livreddende hjelp

Hun overlevde Utøya. Nå vil HEF-ambassadør Natalie Milde (24) hjelpe flyktninger med traumer.

– Det er forventet at minst 250.000 mennesker vil komme på flukt som en følge av kampene i og rundt Mosul. Mange av dem vil være alvorlig traumatisert etter år i fangenskap hos IS. Jeg er bekymret for alle dem som ikke kommer til å få den hjelpen de trenger, sier Natalie til Bergens Tidende.

I oktober reiste hun til Kurdistan-regionen i Irak, sammen med Ambassadørkorpset i Human-Etisk Forbund. Der besøkte de det forfulgte jesidi-folket og bistandsprosjektene som drives av Norsk Folkehjelp i samarbeid med HEF. På det nærmeste var de bare 15 minutters kjøring fra frontlinjen.

Faksimile fra Bergens Tidende
Faksimile fra Bergens Tidende. Se større bilde

Fikk selv krisehjelp

– Jeg hadde aldri tidligere vært i en flyktningleir. Før jeg dro, leste jeg meg opp på jesidiene, på IS og Irak. Å være der og høre de grufulle historiene som ble fortalt av jenter som hadde unnsluppet IS etter å ha levd som sexslaver hos dem, gjorde et sterkt og varig inntrykk, forteller Natalie.

Hun har selv opplevd grusomhet på nært hold, da hun som tenåring overlevde terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011. Hun hadde nære relasjoner til flere av de drepte.

– Jeg har fått viktig hjelp av krisepsykiatrien i ettertid. Det sto et stort apparat klart til å ta seg av oss. Den profesjonelle hjelpen jeg har fått har vært avgjørende for at jeg i dag klarer meg fint. I tillegg opplevde vi at hele landet tok hånd om oss og omfavnet oss.

Trenger sympati og omsorg

Nå ønsker hun at jesidiene skal få oppleve den samme hjelpen og støtten hun selv fikk da hun trengte det som mest. Men det er ikke tilfelle i dag.

– Mange som har levd som sexslaver hos IS, og som er blitt utsatt for de groveste overgrep man kan tenke seg, møter ikke sympati eller omsorg, forteller hun.

Human-Etisk Forbund støtter Norsk Folkehjelps prosjekter i området som gir krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til kvinner og jenter som har unnsluppet IS. Det er blant annet åpnet tre helsesentre som tilbyr hjelp til ofrene og deres familier. Prosjektene gir også støtte til barn som har blitt foreldreløse, og for at familiene skal kunne klare seg i etterkant av å ha mistet noen.

Ambassadørkorpsets blogg kan du lese Natalies og de andre ambassadørenes inntrykk fra Irak-turen og lære mer om jesidienes situasjon.

Vil du støtte prosjektene i Irak og Rwanda?


Du kan bli fast giver med et månedlig beløp, eller gi en enkeltdonasjon. Støtten fordeles på prosjektene og går uavkortet til disse. Du kan også starte din egen innsamling eller sende Vipps til 2377.