Hopp til hovedinnhold

– Vi er stolte av at HEF ser jobben vi gjør

Humanistprisen 2016 ble tildelt under høytidelig seremoni. Se bilder og mediedekning.

Mannskapene om bord på redningsfartøyene Siem Pilot og Peter Henry von Koss ble i går hedret med pris av Human-Etisk Forbund for deres livreddende innsats i Middelhavet.

– Redningsoperasjonen i Middelhavet er humanisme i praksis. Mannskapene tildeles prisen for deres innsats for å hjelpe mennesker i nød. De kommer tett på skjebnen til flyktningene og ser nøden og lidelsene på nært hold. Det er en virkelighet vi trenger å høre om her i Norge, sier Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund.

Prisutdelingen skjer like etter at det ble kjent at 4500 mennesker har mistet livet i Middelhavet hittil i år.

Må anerkjenne enkeltmenneskets rettigheter

– Det er dystre nyheter. Vi må aldri glemme at flyktningene er mennesker med lik rett til et anstendig og fredelig liv, akkurat som meg og deg. Alle har rett til å bli behandlet med respekt og verdighet, sier Hedalen.

– Humanisme i praksis, skriver Tom Hedalen om tildelingen

Mannskapene på Siem Pilot og Peter Henry von Koss har reddet tusenvis av flyktninger og brakt dem trygt i havn til Hellas og Italia.

– Uansett hvor vi står politisk er vi nødt til å anerkjenne enkeltmenneskets rettigheter. Vi er nødt til å sørge for humanitær hjelp både her hjemme og internasjonalt, avslutter Hedalen.

En ære

Tore Barstad, tidligere styrkesjef på Siem Pilot og nå politiinspektør i Kripos, holdt takketalen på vegne av prisvinnerne.

– Det er en ære for oss å bli hedret på denne måten, å motta denne prisen som tidligere har gått til betydningsfulle personer som Johan Galtung og Eva Joly. Vi er stolte av at dere i Human-Etisk Forbund ser oss for den jobben vi gjør på sjøen. På vegne av alle oss vil jeg si tusen takk, sa Barstad.

Bilder fra tildelingen

Studenter fra Barratt Due musikkinstitutt sto for musikalsk innslag. Studenter fra Barratt Due musikkinstitutt sto for musikalsk innslag.

 Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, holdt tale med begrunnelse for prisutdelingen. Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, holdt tale med begrunnelse for prisutdelingen.

Representanter fra redningsfartøyene Siem Pilot og Peter Henry von Koss tok imot Humanistprisen 2016. F.v. Alexander Mørck, Tore Barstad, Odvin Nilsen og Jarl Ragnar Pedersen. Representanter fra redningsfartøyene Siem Pilot og Peter Henry von Koss tok imot Humanistprisen 2016. F.v. Alexander Mørck, Tore Barstad, Odvin Nilsen og Jarl Ragnar Pedersen.

Se pressebilder fra tildelingen på Flickr

Medieoppslag om Humanistprisen

Om Humanistprisen

Humanistprisen tildeles en enkeltperson, gruppe, eller organisasjon som bidrar til å fremme humanistiske idealer og prinsippene i FNs menneskerettighetserklæring. Prisen består av blomster, diplom og 100 000 kroner.