Hopp til hovedinnhold

Humanisme over landegrensene

Frihet og menneskerettigheter skal komme alle til gode. Derfor engasjerer vi oss i internasjonalt arbeid.

– Det internasjonale samarbeidet vil bli viktig i tiden som kommer. Vi ser fortatt undertrykkelse, terror og diskriminering i religionenes navn. Her kommer vi, våre søsterorganisasjoner i andre land, og internasjonale paraplyorganisasjoner til å få en stadig viktigere rolle, sier vår styreleder Tom Hedalen.

Manglende frihet

Frihet til å mene, ytre og leve slik man vil er fremdeles forbeholdt alt for få. Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU slår fast i sin årlige rapport Freedom of thought at frafall fra religion straffes med døden i 12 land i verden.

­– Her hjemme har Human-Etisk forbund gått i front for frihet fra religiøs tvang, frihet til å elske hvem man vil, frihet for kvinner og friheten til å si og mene hva man vil. Vi ønsker å stimulere interessen for en grunnleggende menneskelig etikk på tvers av etniske forskjeller, religion, politikk og landegrenser, sier Hedalen.

Vil gi vår støtte

Selv om de aller fleste religiøse mennesker ikke tyr til vold og terror, lever annerledes tenkende og minoriteter under vanskelige forhold i både muslimske stater og i land med kristne og andre religiøse tradisjoner.

– Vilkårene for trosfrihet og ytringsfrihet i verden varierer. Og her kan vi som organisasjon være med på å støtte opp om de nasjonale og internasjonale organisasjonene som må jobbe med dette, sier Hedalen.

Dette gjør vi:

  • Deltar aktivt i den internasjonale humanistbevegelsen, blant annet gjennom paraplyorganisasjonen IHEU og den europeiske humanistorganisasjonen EHF.
  • Samarbeider med Norsk Folkehjelp om prosjekter mot undertrykking og diskriminering som er begrunnet med religion eller tradisjoner.
  • Støtter Amnestys aksjon for den saudiarabiske bloggeren og samvittighetsfangen Raif Badawi.
  • Vi lanserer IHEUs Freedom of thought-rapport om tanke- og trosfrihet i verden i desember.

Bli medlem

Som medlem i Human-Etisk Forbund er du med på å styrke humanistiske verdier som solidaritet og menneskeverd – i Norge og over landegrensene.