Hopp til hovedinnhold

Kos og familie er viktigst i jula

Juleevangeliet og kirkebesøk kommer langt ned på nordmenns prioriteringsliste i jula, ifølge ny undersøkelse.

Jul er, ikke overraskende, en viktig høytid for nordmenn flest. Bare én prosent av oss er ikke opptatt av noe i jula. Det framgår av en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av DNB, som er gjengitt i Vårt Land og flere medier.

Norsk jul handler om de nære ting, og det er først og fremst familiesamvær, god mat og avslapning som definerer drømmejula for de fleste:

  • Ni av ti sier at samvær med familie er viktig.
  • Åtte av ti vil ha god mat.
  • To av tre vil slappe av.

Halvparten av oss synes juletre og julepynt er viktig, mens rundt en tredjedel oppgir film og TV, julesanger, gaver og å lese bøker som en sentral del av sin julefeiring.

Faktisk er det hele fire av ti som kan tenke seg å droppe julegaver, så vær forberedt på at det kan bli mer slunkent under juletreet framover.

Mer enn en kristen feiring

Agnieszka BrynKommunikasjonssjef Agnieszka Bryn kjenner seg igjen i forholdet nordmenn flest har til jula:

– For meg handler jula om hjertevarme og det å ha tid med hverandre, med familien og venner. Det er også godt å ha tid til å reflektere over året som har gått og verden rundt oss. Julen er en god anledning til å tenke over hva vi kan bidra med for hverandre, sier hun.

Undersøkelsen viser også tydelig at kirken og Bibelen ikke lenger har en særlig sentral plass i norsk julefeiring. Bare én av seks, eller 14 prosent, synes juleevangeliet og kirkebesøk er viktig i jula.

Tidligere undersøkelser har også vist at andelen som går i kirken på julaften er synkende. Aftenposten meldte i fjor at rundt 11 prosent av befolkningen har gått på julegudstjeneste i Den norske kirke de siste årene.

Andelen nordmenn på julegudstjeneste - statistikk 2005-2014

Julen har lange tradisjoner fra førkristen tid, les om julens historie her.


Hvordan feirer humanister jul?
Les mer om jul og julefeiring