Hopp til hovedinnhold

Verdens humanistdag

I en verden der stadig flere er villige til å ty til vold for å begrense andres frihet, trenger vi humanistiske verdier mer enn noen gang.
Skrevet av Kristin Mile med Tom Hedalen Nyheter Humanetikk Menneskerettigheter Frihet og selvbestemmelse Høytider og merkedager

En grunnleggende respekt for menneskets verdighet og ukrenkelighet. Medmenneskelighet, omtanke og nærhet. Likeverd og ytringsfrihet, kritisk tenkning og vitenskapsbasert verdensforståelse. Alt dette høres ut som selvfølgelige verdier i en tid med voksende sekulær befolkning.

I vår befolkningsundersøkelse gjennomført av TNS Gallup i år oppgir annenhver nordmann at de har et humanistisk livssyn uten noen bestemt gudstro, med demokrati, rettstat og menneskerettigheter som de viktigste verdiene.

Kamp for homofiles rettigheter

Når vi i dag markerer Verdens humanistdag, er det likevel med angrepet i Orlando i tankene. Terroristens grusomme handlinger var ikke bare et angrep på det homofile og lesbiske miljøet, det var et angrep på oss alle. Retten og friheten til å elske og til å leve med den vi elsker er helt grunnleggende.

Kampen for homofiles rettigheter har kommet langt, men vi ser dessverre at den må kjempes om og om igjen. Homoseksualitet er fortsatt ulovlig i minst 72 land. Anti-homolover innføres i stadig flere stater. I mange land, blant annet Gambia, Nigeria, Uganda, Sudan, Jemen, Russland, India, Pakistan og Saudi-Arabia risikerer homofile piskeslag, tortur, fengsel eller i verste fall dødsstraff.

Bare for noen uker siden ble 11 organisasjoner for homofile og transseksuelle stoppet fra å delta på et møte i FN for å drøfte bekjempelsen og reduksjon av HIV og AIDS. 51 muslimske medlemsstater i Organisasjonen for islamsk samarbeid stod bak, blant annet Saudi-Arabia, Iran, Indonesia, Sudan og Uganda.

Selv om FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er en pådriver for rettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, møter han svært ofte motstand fra afrikanske, arabiske og muslimske stater så vel som Russland og Kina.

Holdninger legitimerer vold

Det er dessverre slik at mange av verdens religioner tillater holdninger som legitimerer fordømmelse av homofile og andre minoriteter. Selv om de aller fleste religiøse mennesker ikke tyr til vold og terror, ser vi at stadig flere annerledes tenkende og minoriteter lever under vanskelige forhold i både muslimske stater og i land med kristne og andre religiøse tradisjoner.

Ikke bare homofile, men også andre minoriteter som jøder, liberale muslimer, kristne, fritenkere eller ateister møtes med holdninger som legitimerer vold, støtter undertrykkelse og brudd på menneskerettigheter.

Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU slår fast i sin årlige rapport  «Freedom of thought» at frafall fra religion straffes med døden i 12 land i verden. I tillegg har Pakistan dødsstraff for blasfemi.

Viktig konferanse

Verdens humanistdag 21. juni sammenfaller i år med en tre-dagers konferanse mot dødsstraff som organiseres i Oslo med gjester fra hele verden, blant annet menneskerettighetsforkjempere, internasjonale organisasjoner og tidligere fanger som har sittet på dødscelle.

Konferansen trengs sårt, Amnesty omtaler fjoråret som det verste siden 1989, med 1634 mennesker som ble henrettet. De fem land som henrettet flest var Kina, Iran, Pakistan, Saudi Arabia og USA, i den rekkefølgen.

Med dette som tungt bakteppe må vi minne oss på at frihet til å mene, ytre og leve våre liv slik vi ønsker er fremdeles forbeholdt alt for få. Det er nettopp nå at vi trenger de humanistiske verdiene mest.