Hopp til hovedinnhold

Vil øke kunnskapen hos politikerne

Kristin Mile kontakter politikere og utlendingsmyndigheter for å bidra til økt kunnskap, etter at kun kristne ble inkludert i ny asylavtale.

Tidligere denne uka ble det klart at Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet går inn for å styrke saksbehandlingen for kristne konvertitter som søker asyl. Generalsekretær Kristin Mile reagerer på at bare kristendommen inkluderes i den nye avtalen, og kontakter de ansvarlige i dag. Les brevet her (pdf).

– Å lage en avtale i 2016 som kun omfatter kristne konvertitter vitner om mangel på kunnskap, sier Mile.

Hun peker på at stadig flere blir utsatt for forfølgelse og vold på grunn av sin religion eller sitt livssyn.

– I land som Saudi-Arabia, Bangladesh og Egypt ser vi at ateister, fritenkere og forskjellige religiøse minoriteter blir forfulgt og drept, i en del tilfeller med myndighetenes velsignelse. Norge kan ikke overse dette når vi skal avgjøre hvilke asylsøkere som får bli på grunnlag av livssynsforfølgelse, sier Mile.

Sender rapport til Sylvi Listhaug

International Humanist and Ethical Union (IHEU) gir årlig ut rapporten «Freedom of thought» som tar for seg ytringsfrihetens vilkår i verden. Rapporten for 2015 slår fast at apostasi (frafall fra religion) er ulovlig i 19 land. I 12 av landene straffes frafall med døden. I tillegg har Pakistan dødsstraff for blasfemi.

– Dette er alvorlige tall som viser at livssynsforfølgelse er et overordnet og prinsipielt spørsmål som omfatter flere enn bare kristne konvertitter. Dette bør utlendingsforvaltningen og våre politikere ta høyde for, sier Mile. 

I dag sender hun rapporten til innvandringsminister Sylvi Listhaug, kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, samt UDI og UNE. 

– Jeg håper vi kan bidra til at vi får en bredere dialog om livssynsforfølgelse som inkluderer også andre livssyn og religioner enn den kristne, avslutter hun.