Hopp til hovedinnhold

Navnefest: – En fin og rørende opplevelse

Over 1000 navnebarn har blitt feiret på humanistisk vis hittil i år, blant annet av "Twitterlegen" Wasim Zahid.

Wasim Zahid holdt hovedtalen da våre nye verdensborgere i Bærum ble feiret den siste helgen i mai. Zahid, også kjent som «Twitterlegen», tok ikke lett på oppgaven som hovedtaler.

– Det var en svært fin og rørende opplevelse. Navnefest er jo en begivenhet som betyr mye for mange, så da ligger det et visst ansvar på hovedtaler for å bidra til å gjøre dagen minnerik. Jeg fikk gode tilbakemeldinger på talen, og er veldig glad for at den falt i smak, sier han.

Populær seremoni

Humanistisk navnefest har økt i popularitet de siste årene, og hittil i 2016 har Human-Etisk Forbund feiret godt over 1000 navnebarn.

– Fødsel er jo på mange måter starten på livet. Det er en gledens dag i alle kulturer. Vi får et nytt, kjært og etterlengtet familiemedlem, og det må jo markeres, sier Wasim Zahid, som delte sin opplevelse på Twitter:

Stemningsfullt i Drammen

Familien Haaland-Øverby med vesle Magnus. (Foto: privat)Også lokallaget i Drammen har nylig avholdt navnefest. Da 14 barn fikk sine navn offentliggjort lørdag 4. juni, var vesle Magnus en av dem.

– Vi hadde en veldig fin dag. Seremonien var høytidelig med fin musikk og sang, blant annet en fremføring av Per Sivles "Den fyrste song", som gjorde veldig inntrykk på meg, sier mamma Mette Haaland-Øverby.

 – Vi som foreldre satt og kjente på hvor stolte og lykkelige vi var over de to fine guttene våre. Det er stort å få barn, forteller hun.

Haaland-Øverby synes Humanistisk navnefest er en fin anledning for familien til å samles, og til å ønske de nye verdensborgerne velkommen til verden. Hun satte stor pris på at navnebarna fikk lest opp hvert sitt dikt som de også fikk med seg hjem. Magnus fikk et dikt av Piet Hein.

– Det handler jo om vår refleksjon som foreldre rundt hvilken verden han blir ønsket velkommen til og hva vi ønsker for ham i livet, og det lager den humanistiske seremonien en fin ramme rundt.

Humanistiske verdier

Som alle humanistiske seremonier, bygger navnefestene på humanistiske verdier. Det er også noe som formidles gjennom talen til barna og til de foresatte.

– For meg betyr humanisme en grunnleggende respekt for menneskets iboende verdighet og ukrenkelighet. Det er å vise medmenneskelighet, omtanke og nærhet, forteller Wasim Zahid.

– Det er viktig for oss at barna våre får vokse opp med å tenke fritt, utfolde seg nysgjerrig i fantasien, vitenskapen og i livet som er her og nå. Så skal vi svare så ærlig og klokt vi kan på alle spørsmålene som kommer, også de eksistensielle, sier Mette Haaland-Øverby. 


Er Humanistisk navnefest noe for deg og ditt barn?
Les mer om Humanistisk navnefest og finn ledige plasser