Hopp til hovedinnhold

En utradisjonell kursleder

Vil du være kursleder for Humanistisk konfirmasjon? Ylva har funnet sin egen måte å lede kursene på, og synes det er kjempegøy.

Over 10 000 ungdommer konfirmerer seg humanistisk hvert år. Det krever mange kursledere over hele landet, og Human-Etisk Forbund rekrutterer nye hvert år. Som kursleder får du ansvar for din egen konfirmantgruppe, og du tar opp etiske problemstillinger med ungdommene basert på deres interesser og erfaringer.

Mye ros

Ylva Thornton (19) fra Arendal har allerede rukket å bli en ganske erfaren kursleder. Denne våren ledet hun sin fjerde og femte konfirmantgruppe. Hun konfirmerte seg humanistisk selv, og da hun ble spurt om hun ville være kursleder takket hun ja.

– Den første gruppa mi var utfordrende, så det var en litt tøff start. Men jeg fikk gode tilbakemeldinger og valgte å fortsette. Det er kjempegøy, og jeg får masse tegninger og morsomme lapper med ros. Jeg får god kontakt med konfirmantene, forteller Ylva.

Hun mener hun er heldig som er så nær konfirmantene i alder, så det er lett å spøke med dem og snakke språket deres. Men først og fremst handler det om at hun har laget seg tydelige rammer for hvordan hun ønsker å lede kursene.

Ylva tar gjerne med konfirmantene ut for å leke.Ylva tar gjerne med konfirmantene ut for å leke.

Bort fra tavleundervisningen

Ylva er nøye på å sette opp faste regler allerede første kurskvelden, og er tydelig på at det er hun som leder kurset. Men hun er samtidig opptatt av at konfirmantene ikke skal føle at de sitter på skolebenken. Hun tar utgangspunkt i hva slags undervisning hun selv ville synes var gøy.

– Jeg tror det er veldig viktig, når de kommer hit etter skolen, at de må slippe å sitte i et klasserommiljø og høre på hva jeg har å si foran en tavle. Da er det mye morsomme å lage en oppgave, lek eller aktivitet som relaterer til temaet vi har om. På slutten av kurskvelden kan jeg ta en liten oppsummering og vise hvordan det vi har holdt på med faktisk er relatert til for eksempel menneskerettighetene.

Samler på koselige lapper

På slutten av hver kurskveld ber Ylva konfirmantene om å skrive hver sin anonyme lapp til henne, hvor de kan si hva de syntes om kurskvelden og hennes innsats. I tillegg ber hun dem om å tegne noe, eller gir dem et morsomt spørsmål. De fineste lappene tar hun vare på.

– Det var en gang jeg var ganske forkjølet, så jeg sa "Kan dere ikke tegne en pingvin eller noe, jeg er så glad i pingviner, og da vil jeg føle meg mye bedre". En konfirmant som hadde tøffa seg veldig og vært ganske bøllete, tegnet en hai som spiste en pingvin og skrev "god bedring, håper du blir bedre". Det var veldig morsomt!

– Jeg har fått så mange morsomme lapper gjennom det systemet, det er gjennom de lappene jeg har opplevd flere høydepunkter som kursleder. Hvis jeg skal gi ett tips til nye kursledere må det være det.

Gruppesamtaler og refleksjon står sentralt i kurset.Gruppesamtaler og refleksjon står sentralt i kurset.

Større selvinnsikt

For Ylva handler konfirmasjonskurset først og fremst om å gi 14-åringene en litt annen innsikt i seg selv.

– Jeg håper de skjønner at kurset skal hjelpe dem å veilede seg selv gjennom livet. Selvfølgelig skal de lære mer på skolen og andre steder, men dette kan være en god basis til å bli et ålreit menneske i verden. Det er jo ikke nødvendigvis slik at de skal "ut og redde verden", men jeg håper de er klar over at de har det kjempegodt her.

Hun trekker fram rollespillet "På flukt", hvor ungdommene får oppleve hvordan det kan føles å være en flyktning.

– Jeg tror det er bra for dem å føle det på kroppen, å få litt "urettferdighet i systemet". I tillegg er det jo veldig spennende. Ganske mange blir sjalu på de som konfirmerer seg humanistisk, blant annet på grunn av det. Det er kult å gå humanistisk.