Hopp til hovedinnhold

Vil ikke sensurere jula

Igjen skaper skolenes markering av jula debatt i norske medier. Human-Etisk Forbund vil ikke sensurere julefeiringen.
Nyheter HEF i media

Etter at det stod i en avisartikkel at en skole i Stavanger ville sensurere tekster i tradisjonelle julesanger, er det mange som har stilt spørsmål ved om det er etter ønske fra Human-Etisk Forbund. Det stemmer ikke.

Jens Brun-Pedersen–  Å sensurere juletekster blir unødvendig og strengt. Kunnskap om det kristne innholdet i julefeiringen må vi gjerne lære barna våre om, og å sensurere det blir galt. Samtidig er det viktig å lære dem at ingen har monopol på julas innhold, sier vår pressesjef Jens Brun-Pedersen til Dagbladet.

Han minner om at jula er en tradisjon med røtter fra førkristen tid, og at humanister feirer jul som de fleste andre i Norge.

– Det fine med jula er at den kan begrunnes på forskjellige måter. De fleste legger vekt på jula som ei hyggelig tid med refleksjon, samvær med familien og gode bøker, sier Brun-Pedersen. 

– Vi feirer tradisjonell norsk jul

Hvert år kommer påstandene om at Human-Etisk Forbund er imot jula, antakelig med utgangspunkt i den årvisse debatten om skolegudstjenester.

Kristin Mile og Tom Hedalen med Lucia-antrekk og nisselueI fjor forsøkte forbundet å legge ballen død en gang for alle, og sendte ut et bilde av ledergruppa i nisseluer og Lucia-antrekk.

Generalsekretær Kristin Mile er litt lei av stadig å bli spurt om hun feirer jul.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært nødt til å gå ut og forsikre om dette. Jula er en folkelig feiring og kjær tradisjon vi også føler sterkt for. Selvsagt feirer medlemmer i Human-Etisk Forbund jul. Jeg vil tro vi feirer jul på samme måte som de aller fleste nordmenn, med nisser, juletre, gaver, lys, ribbe, glitter og det hele. En tradisjonell norsk jul med andre ord, sa generalsekretæren vår i fjor.

Les mer om vårt forhold til jul og julefeiring