Hopp til hovedinnhold

Uforglemmelig gjensyn

To jesidi-jenter, som ble kidnappet og mishandlet av IS i to år, fikk endelig møte hverandre igjen.

De to jesidi-jentene "Viyan" (17) og "Djiyan" (20)  ble kidnappet av IS under fremmarsjen 3. august 2014.

Under fremmarsjen ble jesidiene utsatt for grusomme overgrep som massedrap, tortur, voldtekt og kidnappinger. Disse jentene var blant de som fraktet videre for å bli holdt som sexslaver i Mosul. Der ble de holdt i samme hus og ble utsatt for regelmessige runder med fysisk vold, ble sultet og ble gjentatte ganger kjøpt og solgt i sin periode i fangenskap. Jentene fant trøst og støtte hos hverandre.

Etter to år i fangenskap klarte de endelig å flykte med hjelp utenfra og de ble gjenforent med sine familier. Deres veier skiltes.

En kjærkommen gjenforening

En av Norsk Folkehjelps partnere (EMMA) som jobber med rehabilitering og reintegrering av overlevende har hjulpet Viyan med behandling og støtte. Under samtaler ble det klart at Viyan hadde et stort behov for å bli gjenforent med Djiyan for å takle traumene.

EMMA organiserte derfor en gjenforening i oktober 2016. Det ble et rørende gjensyn mellom de to som har opplevd grusomme overgrep sammen.

«Scenen da Djiyan kom ned trappen og så Viyan er uforglemmelig. De løp inn i hverandres armer og holdt om hverandre hardt», forteller en av EMMAs ansatte.

Begge jentene uttrykte takknemlighet til EMMA som organiserte gjenforeningen og Viyan uttrykte fornyet håp for fremtiden og et ønske om å gjenoppta sin utdanning.

Hjelp oss å støtte jesidiene

Viyan og Djiyans historie er én av mange sterke historier fra jesidienes kamp for tilværelsen. Les flere historier i vår blogg fra Irak

Jesidiene i Irak har vært offer for flere folkemord, og nå er de forfulgt av terrorgruppa IS. Sammen med Norsk Folkehjelp gir vi krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til kvinner og jenter som har unnsluppet IS. Vi gir støtte til barn som har blitt foreldreløse, og hjelper familier som har mistet noen.

Gi en alternativ julegave: støtt vår innsamling for kvinner i Rwanda og jesidiene i Irak

#HumanJul - gi en alternativ julegave