Hopp til hovedinnhold

Solberg svarer om skolegudstjenester

Men generalsekretær Kristin Mile mener statsministerens svar er mangelfullt.

I Stortingets spørretime 16. november hadde statsminister Erna Solberg flere uttalelser om gudstjenester i skoletiden som Human-Etisk Forbund oppfatter som problematiske, og forbundet sendte derfor brev til statsministeren og ba om avklaring.

Står ved uttalelsene

Denne uka kom svarbrevet fra Statsministerens kontor.

Solberg viker ikke fra det hun sa i spørretimen. Blant annet skriver hun: "Jeg fastholder imidlertid det jeg sa i mitt svar: At vi blir mer tolerante og mer åpne ved å være trygge i våre egne verdier og vår egen historie. At Norge er et land som historisk sett har vært et kristent land. Og at julefeiringen i tusen år først og fremst har vært feiret som en kristen høytid."

Om gudstjenester i skoletiden sier hun at "det bør være opp til hver skole hvordan man ønsker å gjøre dette, så lenge man ikke pålegger elever å delta".

Dagens system ligger fast

Imidlertid starter statsministeren brevet med følgende: "Jeg vil aller først si at dagens system for opplæring i skolen og elevers deltagelse i gudstjenester i skoletiden ligger fast".

Kristin Mile - portrettDet tar generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, som et godt tegn:

– Vi er glad for at hun presiserer at dagens system ligger fast. Det er i hvert fall et konkret uttrykk for at retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet fortsatt vil være gjeldende. Det må bety at hun anbefaler aktiv ­påmelding til skolegudstjenester, sier Mile.

Svarer ikke om forkynnelse

Generalsekretæren er derimot misfornøyd med at Solberg ikke svarer ordentlig på det forbundet spør om.

– Vi får ikke mye svar på hva som regnes som forkynnelse - og dermed ikke skal finne sted i opplæringen, og hva som er ikke-forkynnende opplæring. Det er et paradoks. Hun sier bare at det er bra at skolene tilbyr forkynnende gudstjenester. Det er et vanskelig punkt for oss.

Les hele brevet fra statsminister Erna Solberg (pdf)

Les mer om saken i Vårt Land