Hopp til hovedinnhold

Måtte konvertere til islam eller dø

Situasjonen er uholdbar for ikke-religiøse og annerledes-troende i mange land, inkludert Irak og Saudi-Arabia.

Human-Etisk Forbund arrangerte denne uka frokostmøte på Eldorado bokhandel om situasjonen for tros- og ytringsfrihet i verden. Med representanter fra Norsk Folkehjelp og Amnesty International var det særlig fokus på jesidiene i Irak og politisk/religiøs undertrykking i Saudi-Arabia.

Se video fra hele frokostmøtet:

 

Mange stater vil ikke anerkjenne ikke-troende

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, presenterte den ferske «Freedom of Thought»-rapporten fra den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU.

Den viser dessverre at religionsfriheten, og særlig friheten fra religion, ikke har fått bedre kår på verdensbasis det siste året. I hele 22 land er det ikke lov å være frafallen, altså å miste troen.

– Mange stater anerkjenner i veldig liten grad at ikke-troende skal være beskyttet av religionsfriheten i menneskerettighetslovgivingen, fortalte Sandvig.

– Jeg har selv vært med i Norges dialog med Indonesia om menneskerettigheter. I deres verdensbilde finnes egentlig ikke sånne som meg, altså ateister eller humanister. Vi finnes ikke. Og hvis du påstår at du er ateist, for eksempel i et Facebook-innlegg, vil du bli rettslig forfulgt.

I følge rapporten er blasfemi forbudt i 59 land, og i hele 36 av disse landene brukes blasfemibestemmelsen aktivt til å fengsle, true og gå til sak mot disse menneskene. I 13 av landene kan det medføre dødsstraff å være frafallen, blasfemisk eller konvertitt, i hvert fall på papiret.

Les mer fra rapporten «Freedom of Thought»

Ingen tør å heve stemmen i Saudi-Arabia

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, oppdaterte om situasjonen i Saudi-Arabia, særlig for bloggeren og aktivisten Raif Badawi.

– Situasjonen for Raif er dessverre helt stillestående, så vidt vi kan se. Han har fortsatt en dom på 10 års fengsel, 1000 piskeslag, 10 års utreiseforbud etter løslatelsen og forbud mot å ytre seg offentlig. Alt dette fordi han opprettet en nettside som han kalte Free Saudi Liberals, hvor han selv skrev og hvor han inviterte andre til å komme med politiske ytringer, fortalte Egenæs.

950 av piskeslagene gjenstår fortsatt, men Egenæs håper at det voldsomme internasjonale presset kan medføre at Badawi slipper den delen av dommen, og selvfølgelig aller helst at han løslates. Støtt aksjonen for Raif Badawi

– Men Raif er tydelig på at vi må gjøre dette til en kampanje for alle politiske fanger i Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har av stor-politiske årsaker seilt under radaren her i Vesten, men de står ikke noe tilbake for Iran når det kommer til politisk og religiøs undertrykkelse. Dette er et land hvor tanke-, tro- og ytringsfrihet overhodet ikke finnes.

En kvinne uten hodeplagg

Et slags «lyspunkt» kom denne helgen, da den unge kvinnen Malak Al Shehri publiserte et bilde av seg selv på Twitter uten hodeplagg eller den muslimske drakten abaya, som er påbudt å bruke for kvinner i Saudi-Arabia.

Hun er nå arrestert, men fokus er igjen satt på undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd i det viktige oljelandet. Hun har av flere fått betegnelsen «Saudi-Arabias Rosa Parks» (etter den amerikanske borgerrettighetsaktivisten).

Jesidienes historie er for grusom til å snakke om

Rådgiver i Norsk Folkehjelp, Trude Falch, hadde den tyngste oppgaven under frokostmøtet, da hun skulle fortelle om situasjonen for det forfulgte jesidi-folket i Irak.

– Det er et folkemord, det er den korte konklusjonen. Det oppfyller alle kriterier for et folkemord. Vi kjenner i dag til 30-35 massegraver i området, fortalte Falch.

Jesidienes religion er en blanding av blant annet islam og kristendom. De anses for å være vantro, og de blir beskyldt for å være djeveldyrkere fordi de har en dualistisk tro hvor de aksepterer eksistensen av både det gode og det onde.

– Jesidiene fikk et valg mellom å konvertere til islam eller dø. Andre minoritetsgrupper fikk mulighet til å flykte, men ikke jesidiene, sier Falch.

Trude Falch fortalte om jesidiene på frokostmøtet.

Historiene fra jesidiene er mange og grusomme. Unge jenter har blitt kidnappet av IS for å være sexslaver, og mange har dødd som følge av de massive overgrepene. Unge gutter og menn har blitt tvunget til å konvertere og slutte seg til IS, og for å vise troskap har de måttet drepe sine egne. Mesteparten av jesidienes hellige steder, nær 40 templer, er ødelagt, og de få av husene deres som står igjen er minelagt. I dag er to tredjedeler, nær 400 000, av jesidi-folket på flukt.

– Det er en slik grusomhet og så mange fryktelige historier at det er vanskelig å fortelle om det, og det er vanskelig å se for seg at de som opplever dette skal komme ut av det som mennesker, sier Falch.

– Dette er et kollektivt traume som overgår andre gruppers lidelser, selv om det er mange internt fordrevne i Irak. Alle er berørt.

Hjelp oss å støtte jesidiene

Jesidiene i Irak har vært offer for flere folkemord, og nå er de forfulgt av terrorgruppa IS. Sammen med Norsk Folkehjelp gir vi krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til kvinner og jenter som har unnsluppet IS. Vi gir støtte til barn som har blitt foreldreløse, og hjelper familier som har mistet noen.

Gi en alternativ julegave: støtt vår innsamling for kvinner i Rwanda og jesidiene i Irak

#HumanJul - gi en alternativ julegave