Hopp til hovedinnhold

Livssynsfrihet under press

Flere land kriminaliserer ateisme og religionskritikk. Det kom frem under møtet UDI hadde med flere tros- og livssynssamfunn i dag.

Bakgrunnen for møtet er regjeringens asylavtale som ble inngått tidligere i år. Etter at avtalen høstet kritikk for kun å inkludere kristne konvertitter, har UDI nå tatt initiativ til dialog med flere tros- og livssynssamfunn.

Hensikten er å belyse situasjonen til konvertitter og ikke-troende for å unngå at asylsøkere blir sendt tilbake til land der de risikerer forfølgelse eller straff på grunn av sitt livssyn.

Alvorlig situasjon for ikke-troende

Agnieszka BrynPå møtet presenterte Human-Etisk Forbund ferske tall fra ny internasjonal rapport om livssynsfrihet.

– Situasjonen er alvorlig. Å være ikke-religiøs og åpen om det har blitt farligere enn før, sier vår kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn.

Hun viser til Freedom of Thought, en årlig rapport som i går ble lansert av den internasjonale humanistorganisasjonen International Humanist and Ethical Union (IHEU). Rapporten tar for seg status for tros- og livssynsfriheten i verden, med spesiell vekt på å synliggjøre overgrep mot humanister, ateister og andre ikke-religiøse.

Dødsstraff for ateisme og religionskritikk

– I 13 land blir blasfemi og frafall fra religion straffet med døden. I tillegg får vi rapporter om ikke-troende som blir utsatt for lynsjing av lokalsamfunnet sitt, og som myndighetene ikke gjør noe for å beskytte. Folk blir tatt av dage fordi de ikke tror, og familier lever i frykt, sier Bryn.

Hun understreker viktigheten av rapporten og at denne informasjonen blir kjent.

– Utviklingen går i feil retning. Religionsfriheten innebærer også friheten til ikke å tro. Det er avgjørende at myndigheter her hjemme og alle som jobber med internasjonale spørsmål har innsikt i det slik at også ikke-troende får den beskyttelsen de har krav på, avslutter hun.

Les hele rapporten fra IHEU

Les hovedpunkter fra rapporten på Fritanke.no