Hopp til hovedinnhold

Starten på et liv med selvstendige valg

På 50-tallet var Borgerlig konfirmasjon et klart brudd med datidens normer. Møt tre mennesker som tok valget.

Norge på 1950-tallet var fortsatt et utpreget kristent samfunn. Mange av de som åpent innrømte at de ikke delte den kristne troen ble sett på som umoralske mennesker. Det var dette Kristian Horn (som senere stiftet Human-Etisk Forbund) ville ta et oppgjør med da han startet med Borgerlig konfirmasjon. Han ville vise at det var fullt mulig å være et anstendig og moralsk menneske, også uten Gud.

Da Kristians datter, Kari Horn, ble født, lovte han å personlig starte opp borgerlig konfirmasjon dersom det ikke fantes innen hun fylte 14 år. Og i 1951 gjorde han nettopp det. Kursene i 1951 het «Kurs i godt medborgerskap» og ble fulgt av 34 ungdommer. Ordføreren i Oslo holdt festtalen.

Gry Havin Kongsrud - konfirmasjonsbilde

Gry Havin Kongsrud

Borgerlig konfirmert i 1957 i Oslo rådhus. Bor i dag på Auli ved Sørumsand.

Hvorfor valgte du å konfirmere deg humanistisk?
Min far reiste fra Stavanger til Oslo for å studere teologi, men begynte etter en stund å stille kritiske spørsmål til studiet. Det endte med at han meldte seg av og begynte å studere psykologi i stedet. Ingen av barna i vår familie er døpt. Dermed ble Borgerlig konfirmasjon et naturlig valg for meg.

Hva husker du best fra konfirmasjonstiden?
Jeg husker aller best den fine drakten jeg hadde på konfirmasjonsdagen. Antrekket bestod av en nydelig bluse, pynteparaply, pensko og veske. Skuespilleren Atle Merton leste diktet «Ærede evige foraar i livet», operasangerinnen Erna Schau sang og byorkesteret spilte. Jeg husker også godt at jeg fikk hele 30 kroner i konfirmasjonsgave fra min bestevenninnes onkler og tanter.

Hvilket selvstendig valg er du spesielt glad for at du har tatt for livet ditt?
Min bror og jeg konfirmerte oss borgerlig. Det kostet å velge noe annet enn det som var normen, men jeg angret aldri. I voksenlivet har jeg også tatt utradisjonelle valg, som har preget meg gjennom hele livet. Blant annet tok jeg jobb som tannlegeassistent hos Det norske helsekontoret for sjøfolk i New York. Der bodde jeg i tre år, før jeg flyttet hjem for å videreutdanne meg på tannpleieskolen.

Hva er ditt viktigste råd til årets konfirmanter?
Gjør det som du føler er riktig for deg, og ikke la deg styre for mye av dine foreldre eller besteforeldre.

Veslemøy Gullachsen - konfirmasjonsbilde

Veslemøy Gullachsen

Borgerlig konfirmert i 1955 i Oslo rådhus. Bor i dag i Bergen.

Hvorfor valgte du å konfirmere deg humanistisk?
Min familie var ikke religiøs i det hele tatt, så hos oss var Borgerlig konfirmasjon det mest naturlige valget.

Hva husker du best fra konfirmasjonstiden?
På denne tiden var det ikke et variert tilbud til de som hadde andre oppfatninger enn den kristelige. Derfor var det fint å bli så godt mottatt i det humanistiske miljøet. Jeg følte en naturlig tilhørighet.

Hvilket selvstendig valg er du spesielt glad for at du har tatt for livet ditt?
Jeg har vært samfunnsengasjert hele livet, og har blant annet jobbet for kvinnebevegelsen og vært kommunalpolitiker i Bergen i 16 år. Snart fyller jeg 76 år, og mitt humanistiske menneskesyn er fortsatt styrende for alt jeg holder på med.

Hva er ditt viktigste råd til årets konfirmanter?
Å stille seg selv spørsmål. Ikke ta noe for gitt!

Reidunn Holm - konfirmasjonsbilde

Reidunn Holm

Borgerlig konfirmert i Oslo rådhus. Bor i dag i Kongsberg.

Hvorfor valgte du å konfirmere deg humanistisk?
Jeg hadde ingen gudstro, og da jeg fikk høre om humanismen oppdaget jeg noen prinsipper som appellerte til meg. Etter at jeg bestemte meg for å konfirmere meg borgerlig, kom presten på døra hele tre ganger for å overbevise mor og far om å stoppe meg.

Hva husker du best fra konfirmasjonstiden?
Vi fikk en god innføring i humanismen og jeg følte meg hjemme i ideologien. Det var en svært høytidelig stemning på seremonidagen. Alle hadde kledd seg i det fineste de eide, og jeg husker det hele som utrolig flott. Etter seremonien ble jeg feiret av hele familien. De synes også at dette var et nytt og interessant valg.

Hvilket selvstendig valg er du spesielt glad for at du har tatt for livet ditt?
Å begynne på tannlegestudiene, som på den tiden var et utradisjonelt valg for en kvinne.

Hva er ditt viktigste råd til årets konfirmanter?
Ta utradisjonelle valg. Ikke heng deg for mye opp i hva folk rundt deg mener, men forsøk å velge selv. Dette er ikke lett, men prøv å være sterk. Hvis man først tror på noe, så gå for det som passer deg!