Hopp til hovedinnhold

Humanistisk konfirmant 250.000

Siden oppstarten av Humanistisk konfirmasjon i 1951 har 250 000 gått gjennom kurs og stått som konfirmant i regi av Human-Etisk Forbund landet rundt.

Denne helgen startet feiringene av årets konfirmanter i byene Stavanger og Bergen. Neste helg står Oslo for tur – og en rekke andre store og små lokalsamfunn.

Antallet konfirmanter har vært stabilt de siste årene. I år konfirmerer 16, 8 prosent av årskullet seg humanistisk (flere enn 10 000 unge). Det er en økning på 0,4 prosentpoeng sammenliknet med i fjor. Som vanlig er det Vestfold, Akershus og Oslo (over en femdel av årskullet) som har den største andelen av de Humanistiske konfirmantene. Også Hedmark nådde dette tallet. Sogn og Fjordane har den laveste andelen på 6,6 prosent. (Se fylkesfordelingen i vedlegget).

Størst framgang i år har Nordland fylke. Her gikk antallet fram over tre prosentpoeng. Også Hedmark og Oppland var blant dem med størst framgang.

Her er oversikten over fylkene. 

Konfirmasjonskurset de unge går igjennom, oppmuntrer til selvstendig tenkning og etisk refleksjon. Temaer på kurset er livssyn, humanisme, kritisk tenkning og menneskerettigheter. I tillegg kan engasjement, empati, rasisme, toleranse, kjønnsroller og miljø være emner som diskuteres.

Kurset avsluttes med en høytidelig seremoni for konfirmantene der familie og venner er gjester. Seremonien inneholder ulike kulturinnslag som musikk, diktlesing og sang. En spesielt invitert gjest holder tale til konfirmantene. De fleste steder taler også en eller to av konfirmantene.

 

Jens Brun-Pedersen
pressesjef
Tlf 922 92 000 

For ytterligere opplysninger: Seniorrådgiver, konfirmasjon: Inger Johanne Slaatta, tlf 975 90 247.