Hopp til hovedinnhold

Da Norge ble dømt i menneskerettighetsdomstolen

I 1997 gikk åtte foreldrepar til sak mot den norske stat for brudd på menneskerettighetene i faget KRL. Norge ble til slutt dømt, faget ble endret og staten måtte betale saksomkostninger.

Carolyn Midsem var en foreldrene som tok saken til retten. De tapte i alle tre instanser i Norge, og saken ble anket til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Carolyn forteller at hennes sønn, som den gang var 10 år, kom til henne og fortalte at skolen skulle slutte med livssynsfaget. I stedet skulle staten innføre et nytt fag, KRL, som var en sammenslåing av det gamle kristendomsfaget og livssynsfaget. Her skulle elevene lære om ulike livssyn, samtidig som faget var forkynnende med kristendomsundervisningen. Kombinasjonen av et forkynnende fag som i tillegg var obligatorisk, var grunnen til at Norge ble dømt. 

- Livssynsfaget var favorittfaget til sønnen min, og han ville ikke ha noe av at det ble stoppet, så han ringte mor på jobb og sa at dette måtte jeg ordne opp med. Du må skrive til Stortinget, sa han. Jeg skrev ikke til Stortinget. Jeg skrev til HEF, forteller Carolyn. 

Her kan du lese mer om utvikling av religion- og livssynsfaget i den norske skole og hvorfor vi er imot det nye livssynsfaget KRLE.

Denne videosnutten er hentet fra vår jubileumsfilm "I humanismens tjeneste - 60 år med kamp for frihet og likeverd".

Se hele filmen om Human-Etisk Forbund historie

Er du interessert i menneskerettigheter og utviklingen i livssynsfaget? I filmen om HEFs historie har vi, i tillegg til Carolyn Midsen, også intervjuet tidligere styreleder og advokat i KRLE-saken Lorentz Stavrum og vår fagsjef Bente Sandvig. 

Filmen er en del av Human-Etisk  Forbunds 60-årsjubileum og tar for seg milepæler i vår historie.