Hopp til hovedinnhold

Man må ikke være religiøs for å kunne stå for noe

- Nå er jeg lei. Man må faktisk ikke være religiøs for å kunne stå for noe.

Slik begynner innlegget til kommunikasjonssjef, Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund. 

Agnieszka Bryn så seg grundig lei av å bli fortalt at fravær av religiøse verdensbilder er det samme som å mangle verdier eller å være nøytral til verdier. Derfor skrev hun et innlegg om hvilke verdier hun står for og oppfordrer til samling, snarere enn splittelse.  Det ble populært i sosiale medier!

Her kan du lese innlegget om hvilke verdier Bryn mener det er viktig å samles om:

Ingen har monopol på verdier

Nå er jeg lei. Man må faktisk ikke være religiøs for å kunne stå for noe.

Et sikkert tegn på at det nærmer seg jul er den norske debatten om hvorfor vi feirer, hvem har egentlig eierskap til jula og til våre verdier.

Jeg tror mange av oss som ikke er kristne føler at vi blir utestengt fra verdifelleskapet og plassert i et landskap som betegnes som verdinøytral. Om det er en ting jeg går lei av i førjulstiden så er det å bli kalt verdinøytral – eller verdiløs.

Det å ikke være religiøs og avvise religiøse verdensbilder bør aldri blandes med fravær av verdier. Jeg vokste selv opp i Polen der Den katolske kirken står veldig sterkt. Katolikkene lærte meg mye om forbud og skam, men lite om verdier.

Jeg tror ikke gud skapte verden. Jeg tror ikke at Muhammed var guds sendebud på jorden. Jeg tror ikke Jesus vil gjenoppstå for å frelse menneskene på jorden eller livet er en transportetappe til paradiset. Verdiene mine er kanskje ikke de samme som frontes av Den katolske kirken jeg kjenner fra Polen eller av Norsk Luthersk misjonssamband, de er mine egne. Jeg tror på det gode i mennesket. Jeg tror på samhold og fellesskap. Jeg tror på at vi sammen kan skape gode samfunn hvis vi velger å se det beste i hverandre og gjøre gode handlinger når vi kan. Jeg tror på at de med de sterkeste ryggene bør bære de tyngste børene og at vi sammen bør skape et felleskap som tar vare på alle. Jeg tror at jeg selv har ansvar for å være den beste utgaven av meg selv, ta vare på folk rundt meg og bidra konstruktivt til samfunnet rundt så ofte jeg kan og litt til. Jeg står opp for grunnleggende verdier som menneskerettigheter, ytringsfrihet, demokrati og rettstat og jeg mener at disse verdiene er så grunnleggende at vi bør kunne stå sammen om de uavhengig av religion eller livssyn.

Jeg tror det finnes ateister som representerer moralsk og etisk lavmål og fantastiske religiøse mennesker. Men det finnes også religiøse mennesker som har moralsk kompass som er fullstendig ute av kurs og det finnes en haug av varme, omtenksomme ateister. Jeg kjenner en del.

Det er sikkert mange som utleder verdiene sine fra hellige skrifter eller religiøse verdensbilder. Det er greit, men jeg forventer også den samme forståelsen tilbake. Det å utlede verdiene sine fra samtaler med andre mennesker, etisk refleksjon og grunnleggende medmenneskelighet er på ingen måte nøytralt. Alle mennesker tar stilling i en rekke verdispørsmål hele tiden, hver dag.

Et mangfoldig samfunn med plass til alle kan ikke være nøytralt til verdier. Vi kan derimot være nøytrale til folks personlige religion eller livssyn og forholde oss til verdier som forener, fremfor å splitte. Det er innholdet i verdiene som er viktigst, ikke hvor de kommer fra. Jeg tror mange kristne, muslimer, hinduer og ateister kan være enige om veldig mange av kjørereglene for samfunnet vårt. Det vi er enige om bør vi omfavne. Og det vi er uenige om bør vi absolutt diskutere. Det er den beste måten å organisere et samfunn med ulike religioner, livssyn og kulturelle utgangspunkt på.

Nå nærmer jula seg og den blir alt annet enn nøytral for meg og mine. Det blir hjertevarme, tid med hverandre, med familien og venner. Det blir en god dose refleksjon om året som har gått, om verden rundt oss og om neste år, det blir medmenneskelighet og kanskje blir det juletregang. Så håper jeg alle får en fin feiring i tråd med sine verdier, uansett hvor de kommer fra.

God jul!