Hopp til hovedinnhold

Human-Etisk Forbund støtter kvinner i Rwanda

I mars startet Human-Etisk Forbund prosjektsamarbeid med Norsk Folkehjelp. I Rwanda støtter vi lokalorganisasjoner som jobber mot kjønnsbasert vold og diskriminering.

I midten av mai var vår kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn og rådgiver Maren Fallet på tur i Rwanda for å besøke prosjektet til Norsk Folkehjelp.

- Vårt fokus er at ingen kultur eller tradisjon er en unnskyldning for å la folk leve livene sine i ufrihet og undertrykkelse, sier Agnieszka Bryn.

Kjønnsbasert vold - både fysisk, økonomisk, seksuell og psykologisk vold, er et stort problem for mer enn en tredjedel av kvinnene i Rwanda. Prosjektet vi støtter driver lokale nettverk, familieråd, bygging av kvinnelige nettverk og ledere, arbeid med ungdom og studenter og arbeid med å få menn til å endre atferd og støtte sine familier.

Bygger lokalsamfunn

Hver tirsdag har innbyggere i Nyagatare- provinsen et møte der de tar opp aktuelle problemstillinger for det lille samfunnet nord-øst i Rwanda. Eksempler på temaer er seksuell trakassering og familievold og konflikter basert på kulturell og tradisjonell forståelse av kjønnsroller.

Lokale meglere drøfter problemstillingene fra uken som gikk, viser omfanget og inviterer til diskusjon om konfliktløsning. Prosjektet skal øke forståelse for menneskerettigheter, likestilling og konflikthåndtering der folk bor.

- Det var inspirerende å se at både kvinner, menn, eldre og unge tok ordet og deltok i samtalen. Å gi folk verktøy for å bygge likestilte samfunn gjør at flere kan leve sine liv i verdighet og frihet, sier Bryn.

Stor innsats fra frivillige

Mange av prosjektene drives av frivillige som får opplæring via Norsk Folkehjelp.

Nsengiyunva Ezechiel jobber frivillig for Norsk Folkehjelp i Rwanda.

Like utenfor hovedstaden Kigali jobber Nsengiyunva Ezechiel med å hjelpe kvinner. Mishandling, seksuell vold og økonomisk utnyttelse er noen av problemene han jobber med å finne løsninger på.

- Det er flott å se hvordan dialog med både menn og kvinner fører til bedre forståelse for viktigheten av å leve sammen i likeverdige forhold fri for vold, sier Maren Fallet.

Ezechiel har fått opplæring av Norsk Folkehjelp. Nå bruker han fritiden sin på å hjelpe andre. Han er godt kjent i landsbyen og alle vet at dersom de opplever problemer hjemme, så kan de kontakte han.

I løpet av bare ett år har arbeidet ført til store forbedringer for kvinner i Nyarugenge, forteller Ezechiel. Innbyggerne er i større grad klar over at kjønnsbasert vold er ulovlig, de vet sine rettigheter, og de ser fordelene ved å leve sammen i fred. Dette er bra for kvinnene og for samfunnet som helhet. Ezechiel er tydelig stolt over å kunne bidra til dette.

«Kvinner Kan»

For å bygge sterkere lokalsamfunn må flere kvinner engasjere seg, organisere kampanjer og delta aktivt politisk. Prosjektet «Kvinner Kan» i Gekange provinsen i Rwanda startet for tre år siden med opplæring om lovgivning, rettigheter, politisk prosesser, forhandlingsteknikker og – ikke minst – presentasjonsteknikk og retorikk.

- Vi må ta ordet, vi må stå sammen, vi må fremme felles saker, og vi må støtte hverandre. Vi må være et team! Sier kvinner i Gekange provinsen i Rwanda på et møte i regi av «Kvinner Kan»-programmet.

Mange kvinner er allerede er politisk aktive lokalt, men ønsker å fremme flere kvinnelige kandidater og få mer gjennomslag. 

...