Hopp til hovedinnhold

Byvandring på Frammuseet

Se i kart A Arrangement

Velkommen til guidet omvisning på Frammuseet onsdag 3. mai 2017.

Du kommer til Frammuseet med buss 30 eller båt fra Rådhusbryggen. Det er oppmøte ved Frammuseet kl 16.30.

Du trenger ikke være medlem for å delta på byvandringen, arrangementet er åpent for alle.

Det er begrenset antall deltagere – max 30 personer. Her er det «første mann til mølla» som gjelder!

Omvisningen på Frammuseet koster kr 100 pr person. Dette inkluderer en drøy times guidet omvisning. Send én påmelding pr deltager – påmeldingen er først gyldig når betaling er foretatt, du vil bli bedt om å betale inn på vår konto når du har fullført påmeldingen. Påmeldingsskjema finner du helt nederst på denne siden.

 

Om Frammuseet på Bygdøy:

Frammuseet ligger flott til på Bygdøynes i Oslo. I museet ligger polarskipet «Fram» i all sin prakt. «Fram» var da verdens sterkeste treskip, som ble bygget og konstruert av Colin Archer i den hensikt å drive med isen over Polhavet (Arktis).

Med Fridtjof Nansen som leder, dro 13 mann ut fra Norge i juli 1893, og kom tilbake under full jubel i august 1896. Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen forlot skipet i 1895 for å gå til polpunktet. Det maktet de ikke, men kom utrolig nok hjem i god behold samtidig med skipet. «Fram» reiste ut på en ny ekspedisjon i 1898 vest for Grønland, med Otto Sverdrup som kaptein. De vendte tilbake til Kristiania i 1902.

I 1910 lånte Roald Amundsen «Fram» av Nansen, med regjeringens velsignelse. Han ville dra til Nordpolen, fordi ingen hadde vært der ennå. Men Amundsen endret planene fordi de amerikanske polfarerne Peary og Cook hevdet at de hadde vært der. Amundsen ville ikke være nr. to noe som helst sted i verden og «Fram» dro derfor sørover. Målet var å nå sydpolpunktet, noe han nådde sammen med fire andre ekspedisjonsmedlemmer den 14. desember 1911, i hard kamp mot været og den engelske ekspedisjonen til Robert Falcon Scott. Alle disse dramatiske hendelsene er godt eksponert på museet, hvor du vil se en god del av utstyret de brukte og hvilke boforhold de hadde ombord.

Amundsen var ingen førstereisgutt. Han hadde vært med på den belgiske «Belgica-ekspedisjonen» på 1890 tallet til Antarktis. I 1901 kjøpte han en liten ishavsskute, som het «Gjøa». Han forsterket skipet og dro vest for Grønland i 1903 med seks mann for å finne punktet til den magnetiske nordpol. Dette klarte han, og han og mannskapet slo seg ned i det Amundsen kalte Gjøahavn. Her var de i to år og lærte uvurderlige metoder for å overleve i polare strøk. De dro videre og klarte det som ingen hadde klart før, nemlig å seile gjennom Nordvestpassasjen. «Gjøa» kom fram til Nome i Alaska i 1906. Dette var sensasjonelt og Amundsen og mannskapet ble feiret som superhelter i San Francisco samme år. Her ble «Gjøa» liggende helt frem til 1971, da hun ble frakte hjem til Norge, i stusselig forfatning.

Hun ble liggende utenfor Frammuseet frem til 2013, da det ble bygget et vernebygg for henne. Dette berømte skipet kan du se i parallellbygget til Fram ved å gå gjennom passasjen. Her ser du også modeller av fly og luftskip, som Amundsen brukte for å nå nordpolpunktet i 1926. Se også Nansen holde minnetale for Amundsen ved hans bortgang i 1928.  I museets kino, kan du også se en god og informativ film om ekspedisjonene som vises hvert kvarter. Museet har nå fått midler til å restaurere «Gjøa», slik at det kan bli mulig for publikum å komme ombord som på «Fram». Arbeidet er i full gang, og er planlagt ferdig til sommeren.

Museet er ikke bare for voksne polarinteresserte, men har også masse spennende for barn som f. eks. sledetrekking, fotosiluetter, en simulator og liten skytebane. I museets butikk, finner du trolig verdens mest omfattende polare litteraturutvalg og en rekke interessante produkter for både barn og voksne. Museet hadde rekord i fjor med besøkende fra alle verdenshjørner, og det er lett adkomst med buss 30 hele året og med båt fra Rådhusbryggen hele sommeren. Frammuseet ønsker velkommen til en fin polaropplevelse, med disse berømte skipene som hovedaktører.

 

 

 

Fill out my online form.