Hopp til hovedinnhold

Bli kjent med humanistisk konfirmasjon

Nyheter Hordaland
Ønsker du å vite litt mer om hva det går ut på å konfirmere seg humanistisk? Her kan du få et innblikk i undervisningsopplegget til konfirmantene på Askøy

Vi treffes på Kleppestø Ungdomsskole hver tirsdag i 11 uker. Første kurskveld var foresatte på informasjonsmøte, mens ungdommene fikk en introduksjon til hva det vil si å konfirmere seg humanistisk. Hva står Human-Etisk Forbund for? Hva vil det si å kalle seg en humanist? 

Vi tar opp veldig mange ulike temaer på kveldene ved å jobbe på forskjellige måter. Ungdommene samarbeider i grupper, jobber to og to, andre ganger alene. Vi ser på film og dokumentarer, diskuterer, leser og debatterer. 

En kveld hadde vi besøk av Humanistisk Ungdom som kjørte et opplegg kaldt Romkappløpet, et spill om privilegiumsblindhet. I Romkappløpet spiller konfirmantene ulike land som konkurrerer om å bli de første til å møte en delegasjon fra en annen planet. Men landene har ulike forutsetninger for å løse oppdraget, og dermed ulike forutsetninger for å påvirke hva slags inntrykk de utenomjordiske får av Jorden. Konfirmantene fikk virkelig føle urettferdighet på kroppen denne kvelden.

4 av konfirmasjonsgruppene på Askøy var så heldige å få besøke Rafto. Opplegget der har fokus på menneskerettigheter som gjorde sterkt inntrykk på konfirmantene. Under ser man en konfirmant stå i en tro kopi av fengselscellen til Nelson Mandela på Robben Island, hvor han satt i totalt 18 år. I 11 av disse årene hadde han kun en bøtte som toalett og et ullteppe på gulvet til seng. 

På aktivitetsdagen på Ravnanger var alle 90 konfirmantene på Askøy samlet i 8 timer. Det ble en god miks av lek for å bli kjent på tvers av gruppene og aktiviteter med fokus på bevegelse og det å ta stilling til ulike påstander. Lege Hanne Lossius holdt foredrag om hennes reise til Hellas og møte med mennesker på flukt. Aktivitetsleder Hermund ledet de gjennom tøffe øvelser både mentalt og fysisk, men det ble også tid til sosialt samvær og nye vennskapsbånd ble knyttet.

Vi har sett filmen "Gutten i den stripete pysjamasen". Filmen er lagt til en konsentrasjonsleir for jøder under andre verdenskrig. En rørende film om vennskap, svik og menneskerettigheter. 

Produksjonsselskap: Miramax Films. Originaltittel: Boy in the Striped Pyjamas. Regi: Mark Herman 

 

I forrige uke hadde vi om kritisk tenkning og "fake news" noe som satte igang gode diskusjoner blant konfirmantene. Nå er vi over halvveis i konfirmasjonsopplegget og har igjen temaene klimakrisa, FNs barnekonvensjon, ytringsfrihet, tolleranse, fordommer og identitet. Vi håper konfirmasjonsopplegget gjør at ungdommene sitter igjen med nye tanker, innfallsvinkler og kunnskap. 

Alle foto i saken: Monica Johansen