Hopp til hovedinnhold

En filmserie om å være kritisk til egne overbevisninger

↵ Tilbake til kampanjen for kritisk tenkning

I dag har jeg kurert en begynnende brystkreft i meg selv.. 

Fant fellesskap i alternativmiljøet 

Caterina Cattaneo kom inn i et alternativt miljø i en vanskelig periode av livet. Hun hadde mye vondt etter å ha vært involvert i en bilulykke, og hun følte ikke at legene kunne hjelpe henne. Å bli en del av et fellesskap opplevdes derfor helt fantastisk.  
 
– Det som ofte kjennetegner slike tette miljøer er at man opplever å bli sett og elsket. Den formen for tilhørighet er balsam for sjelen, sier Caterina, og fortsetter: 

– Det var noe med å la de positive energiene komme inn, og de negative gå ut. Trøsten i at det fantes gode hjelpere der ute. 

Hun forteller om en gang hun var på restaurant med en venn, og betrodde ham en hemmelighet; nemlig at hun hadde kurert en begynnende brystkreft i seg selv. 

Caterina nøytral.PNG
 
– Til slutt så ble det for lettvint for meg.

– Påstander som at vi hentet energi fra Atlantis i meditasjoner, ble vanskelig å tro på. 

Etter hvert brøt Caterina ut av miljøet, og i dag jobber hun aktivt for å fremme kritisk tenkning. 
 
– Jeg er klar over at det er mye vitenskapen ikke vet, men det er jaggu meg mye vi vet også. Stort sett i alt man diskuterer så finnes det en objektiv kjerne, og det er noe vi må være enige om. Ellers så kan vi ikke lenger utveksle erfaringer. 

Jan måtte endre mening

Etter et brev fra sønnen måtte Jan Øyan revurdere sitt eget verdensbilde. Hadde du fått til det samme?

Kampanje for kritisk tenkning

Denne høsten har Human-Etisk Forbund ekstra fokus på kritisk tenkning, gjennom kampanjen Er du sikker på det?

Vi oppfordrer hver enkelt av oss til å pirke litt i hva som ligger til grunn for overbevisningene våre. Vi vil sette opp et speil og minne oss selv og alle andre på hvor lett det er å gjøre feil – og tenke feil.

Selvkritikk ligger i kjernen av hva kritisk tenkning handler om. Det handler om viljen til selv å følge de beste argumentene. Og viljen til å endre mening hvis vi innser at vi har tatt feil. En viktig del av kampanjen er å øke bevisstheten rundt hvordan vi lurer hverandre, og ikke minst oss selv.

Kritisk tenkning er avgjørende for hvordan humanister ser på virkeligheten – det vil si hva som finnes, og hva som ikke finnes. Som du skjønner: Vi mener kritisk tenkning er viktig!

Les mer om kampanjen for kritisk tenkning

Hvor godt kjenner du til tankefeilene?

Ta quizen!

Opplysningsvesenet

Podkast om selvkritisk tenkning

Slik lurer vi oss selv og andre

Sjekk listene