Hopp til hovedinnhold

Vil gjøre det enklere å snakke om døden med boken «Dødsdikt»Å komme tett på mennesker i en «naken» og sårbar situasjon, og kunne være til hjelpe og nytte, trekker trekker Anne Østgaard frem som noe av det fineste med å være gravferdstaler for Human-Etisk Forbund. Nå har hun samlet dikt om døden - hun kaller det en håndsrekning til større fortrolighet med døden .

Anne Ø foto Guri Pfifer.jpgAnne Østgaard er opptatt av at det skal finnes et ikke-religiøst, godt og verdig seremonitilbud ved livets overganger, derfor ville hun bli gravferdstaler. Foto: Guri Pfifer

I arbeidet som gravferdstaler opplever Anne at det er stor forskjell på hvor mye de pårørende er forberedt på døden og alt som følger med.

– Noen pårørende er godt forberedt og har avklart ønsker med avdøde, og har også egne ønsker om hvordan seremonien skal være. Andre er veldig usikre, og ønsker forslag og råd.

For Anne blir det viktig å skape trygghet, og et varmt og åpent «rom» for å møte pårørende.

– Det er en god opplevelse å få være samtalepartner og rådgiver i planleggingen av en verdig avskjedsseremoni, og lykkes med å skrive en minnetale som de nærmeste kjenner seg igjen. Det kan være krevende å «tegne» bildet av et helt menneske og et helt liv, men fint når man lykkes.

Fordypningsartikler om døden

Hvorfor markerer vi døden?

Hva skjer med kroppen når man dør?

Lytt til podkast om døden

Gå til temaside om døden

Bok om døden

Dødsdikt Bokomslag.jpgDødsdikt - sorgmuntre og urovekkende tekster om døden er samlet av Anne Østgaard, og gitt ut ved Cappelen Damm. 

Og nå har hun altså samlet dikt, sitater og andre tekster om døden. Ikke bare er det dikt om døden, det er "bisarre, groteske, morbide, muntre og mørke" dikt og tekster om døden. Hvordan får man en sånn ide?

– Det begynte nok med diktsamlingen «Muntre dødsdikt» (2015) av den nå avdøde forfatteren Jan Jakob Tønseth. Jeg ble veldig fascinert av både tittel og av innhold. At han, som var en alvorlig syk mann, kunne skrive så rørende, selvironisk og sorgmuntert om døden. Humor kan være befriende, også i dødens farvann.

Dermed gikk hun i gang med innsamlingen. Det har vært et omfattende arbeid, og mange dikt har vært på blokka. Til slutt endte hun opp med nesten hundre dikt av rundt 50 forfattere, som «traff», fra Vilhelm Krag, Alf Prøysen og Tove Ditlevsen til Märta Tikkanen, Karin Fossum, Gro Dahle og Lars Saabye Christensen.

–Jeg tenkte at en slik bok kunne være en håndsrekning til større fortrolighet med døden, og bidra til flere og bedre samtaler om døden.

Anne tror arbeidet med boka har gjort henne enda tryggere i samtaler med pårørende hun møter i sitt virke som gravferdstaler.

– Gjennom alle disse forskjellige tekstene har jeg lært noe om hvor utrolig mange tilnærminger det er til døden, og hvor mange måter man kan skrive og snakke om døden på.

Nysgjerrig på oppdraget som gravferdstaler?

Se film fra da Anne var på opplæring til å bli gravferdstaler. 

Human-Etisk forbund vil ufarliggjøre døden med ny podkast

Eivind-Eggen.jpg

Både filosofer og psykologer har vært enige om at man får et bedre liv av å snakke om døden. Men hvordan starter man en sånn samtale? De fleste vil vel helst slippe å ødelegge stemmingen rundt middagsbordet ved å ta opp et tema som døden.

– Hvis vi skal forberede oss på døden må vi snakke om den før den faktisk er her, sier rådgiver i Human-Etisk Forbunds seremoniavdeling, Eivind Eggen, og fortsetter:

– Vi ønsker å bidra til å ufarliggjøre den mystiske døden. Vårt mål er at temaet skal føles litt mindre fremmed og rart å snakke om, derfor har vi laget en podcask om nettopp døden.

I Prosjekt døden - en podkast av Human-Etisk Forbund prøver de sammen å finne ut av hvordan man kan nærme seg døden. Sammen med fageksperter, kjendiser og vanlige folk som har vært tett på døden utforsker de et tema mange synes det er ubehagelig å snakke om.

Hør alle episodene her! 

Episode 4

Hvorfor er døden så vanskelig å snakke om?

Episode 3

Hva gjør døden med oss?

Episode 2

Hva skjer med meg når jeg dør?

Episode 1

Hvorfor markerer vi døden?