Hopp til hovedinnhold

Bli gravferdstaler

Å bistå pårørende med Humanistisk gravferd og minnetale er en av våre viktigste og mest meningsfylte oppgaver.
Gravferd Bli frivillig

Humanistisk gravferd er en verdig og høytidelig markering på et humanistisk verdigrunnlag, som kan velges av alle som ønsker det.

For å kunne tilby Humanistisk gravferd trenger vi dyktige og engasjerte gravferdstalere. Gravferdstaleren bistår med planlegging og gjennomføring av minneseremonien, samt skriver og holder minnetalen.

Norunn Kosberg– En veldig takknemlig jobb

Norunn Kosberg var ansatt som fylkessekretær i Human-Etisk Forbund da hun skjønte at det var behov for flere talere i Oslo.

– Jeg tenkte at jeg kunne prøve, selv om jeg var ganske spent på om dette var noe for meg. Men jeg har oppdaget at det er en veldig takknemlig jobb. Jeg er heldig som får møte så mange forskjellige mennesker.

Norunn tror mange ulike typer personer kan passe som gravferdstalere, og anbefaler det særlig for empatiske mennesker som ønsker å gjøre en innsats.

– Givende å være til hjelp og støtte

Knut Vogt Engeland er gravferdstaler i Buskerud. Han ville bidra til å synliggjøre at man faktisk har et ikke-religiøst valg også når det gjelder gravferder.

Knut Vogt Engeland– Jeg ønsket også å utfordre meg selv litt: Kunne jeg klare en slik situasjon? Mange er redde for at de vil overmannes av sine egne følelser. Det viser seg jo at man lærer å takle det meste av dette med litt erfaring og øvelse - og ikke minst gjennom lærerike kurs i HEF.

Han synes det mest givende er å kunne være til hjelp og støtte for pårørende i en sårbar situasjon.

– Det dreier seg om planlegging og rådgivning i forbindelse med seremonien. Og det dreier seg om å lytte når de pårørende forteller om avdøde. Det gjør dem godt å være med på å utforme seremonien og det portrettet av avdøde som skal komme fram i talen.

Knut mener vervet kan anbefales til folk som ønsker å være til hjelp for andre, som klarer å sette seg inn i andre folks følelser, og som liker å uttrykke seg skriftlig og fremføre teksten sin for andre.

Noe for deg?

Å være gravferdstaler passer særlig godt for deg som:

  • har empatiske evner
  • er komfortabel med å skrive og framføre taler
  • har sans for estetikk og høytidelige rammer
  • vil bidra til å gi et humanistisk alternativ til gravferd i ditt nærområde.

Du må være mellom 23 og 75 år. Du identifiserer deg med våre verdier, og må ha vært medlem i Human-Etisk Forbund i minst to år.

Human-Etisk Forbund tilbyr kurs og godkjenning som gravferdstaler. Du får et honorar for hvert oppdrag.

Kontakt ditt fylkeslag for å melde din interesse!